Rogaliki drożdżowe z marmoladą

m7
Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Średnia 0 / 0

Oceń!

Drożdżowe rogaliki z marmoladą to prosty i nieskomplikowany pomysł na podwieczorek, który zadowoli domowników i gości. Rogaliki można również nadziać czekoladą lub twarożkiem.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

150 mleko

10 szczyp. sól

1 szt. cukier waniliowy

2 szt. jaja

2 łyżka tłuszcz do formy

50 dag. mąka pszenna tortowa

5 dag. drożdże

10 dag. margaryna mleczna

15 dag. marmolada

Przygotowanie


Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki i mleka oraz ze szczyptą cukru. Odstawić na 5 minut.

Żółtka rozetrzeć z cukrem.Tłuszcz roztopić, mleko lekko podgrzać.

Do drożdży wlać utarte żółtka, dodać mąkę, sól, mleko i zagnieść ciasto.

Po dokładnym wyrobieniu, dodać tłuszcz i ponownie wyrobić. Odłożyć do wyrośnięcia.

Blachę posmarować tłuszczem.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na trzy części.

Każdą część rozwałkować na kształt koła i pokroić na osiem kawałków.

Nakładać marmoladę na podstawy trójkątów, zwijać rogaliki naciągając wierzchołki.

Układać na blasze w dość dużych odstępach. Posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym. Piec 30 minut w 180 stopniach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

137

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły