Rogaliki drożdżowe z marmoladą

m7
Rogaliki drożdżowe z marmoladą

0

0 / 0

Drożdżowe rogaliki z marmoladą to prosty i nieskomplikowany pomysł na podwieczorek, który zadowoli domowników i gości. Rogaliki można również nadziać czekoladą lub twarożkiem.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

150 mleko

10 szczyp. sól

1 szt. cukier waniliowy

2 szt. jaja

2 łyżka tłuszcz do formy

50 dag. mąka pszenna tortowa

5 dag. drożdże

10 dag. margaryna mleczna

15 dag. marmolada

Przygotowanie


1

Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki i mleka oraz ze szczyptą cukru. Odstawić na 5 minut.

2

Żółtka rozetrzeć z cukrem.Tłuszcz roztopić, mleko lekko podgrzać.

3

Do drożdży wlać utarte żółtka, dodać mąkę, sól, mleko i zagnieść ciasto.

4

Po dokładnym wyrobieniu, dodać tłuszcz i ponownie wyrobić. Odłożyć do wyrośnięcia.

5

Blachę posmarować tłuszczem.

6

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na trzy części.

7

Każdą część rozwałkować na kształt koła i pokroić na osiem kawałków.

8

Nakładać marmoladę na podstawy trójkątów, zwijać rogaliki naciągając wierzchołki.

9

Układać na blasze w dość dużych odstępach. Posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym. Piec 30 minut w 180 stopniach.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły