Rogaliki drożdżowe z marmoladą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rogaliki drożdżowe z marmoladą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975125443.jpeg&w=3840&q=75)
Drożdżowe rogaliki z marmoladą to prosty i nieskomplikowany pomysł na podwieczorek, który zadowoli domowników i gości. Rogaliki można również nadziać czekoladą lub twarożkiem.
0
0 / 0
Drożdżowe rogaliki z marmoladą to prosty i nieskomplikowany pomysł na podwieczorek, który zadowoli domowników i gości. Rogaliki można również nadziać czekoladą lub twarożkiem.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
150 mleko
10 szczyp. sól
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. jaja
2 łyżka tłuszcz do formy
50 dag. mąka pszenna tortowa
5 dag. drożdże
10 dag. margaryna mleczna
15 dag. marmolada
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki i mleka oraz ze szczyptą cukru. Odstawić na 5 minut.
Żółtka rozetrzeć z cukrem.Tłuszcz roztopić, mleko lekko podgrzać.
Do drożdży wlać utarte żółtka, dodać mąkę, sól, mleko i zagnieść ciasto.
Po dokładnym wyrobieniu, dodać tłuszcz i ponownie wyrobić. Odłożyć do wyrośnięcia.
Blachę posmarować tłuszczem.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na trzy części.
Każdą część rozwałkować na kształt koła i pokroić na osiem kawałków.
Nakładać marmoladę na podstawy trójkątów, zwijać rogaliki naciągając wierzchołki.
Układać na blasze w dość dużych odstępach. Posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym. Piec 30 minut w 180 stopniach.