Rogaliki drożdżowe

m7
Rogaliki drożdżowe

8

5 / 1

Rogaliki drożdżowe z budyniem lub twarożkiem do wyboru. To świetna i prosta alternatywna dla sklepowych drożdżówek. Rogaliki znikają z talerzy bardzo szybko.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


40 porcji

Składniki

1 kg mąka pszenna tortowa

1 kg twaróg chudy

1 szcz. sól biała

1 szkl. mleko kozie

4 szkl. mleko kozie

5 szt. jaja kurze całe

4 szt. budyń śmietankowy

2 szt. żółtko jaja kurzego

8 łyżka cukier

4 łyżka cukier

10 dek. drożdże

20 dek. masło

Przygotowanie


1

Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i trochę wyrobić. Następnie wlać roztrzepane jaja z cukrem, a na końcu dodać roztopione masło. Wyrabiać do momentu, aż będzie odklejać się od ręki i dna miski. Pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

2

Budynie ugotować na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3

W drugiej wersji z serem, połączyć wszystkie składniki ze sobą.

4

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą cześć rozwałkować na kształt koła i wycinać po 8 trójkącików. Nałożyć farsz i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły