8

Składniki

1 Kilogram
mąka pszenna tortowa
1 Kilogram
Twaróg chudy
1 Szczypta
sól biała
1 Szklanka
Mleko kozie
4 Szklanki
Mleko kozie
5 Sztuk
jaja kurze całe
4 Sztuki
budyń śmietankowy
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
8 Łyżek
cukier
4 Łyżki
cukier
10 Dekagramów
drożdże
20 Dekagramów
masło extra
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. ciasto:
  2. mąkę wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i trochę wyrobić. Następnie wlać roztrzepane jaja z cukrem, a na końcu dodać roztopione masło. Wyrabiać do momentu, aż będzie odklejać się od ręki i dna miski. Pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  3. nadzienie:
  4. budynie ugotować na mleku w podanych proporcjach.
  5. w drugiej wersji z serem połączyć wszystkie składniki ze sobą.
  6. wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą cześć rozwałkować na kształt koła i wycinać po 8 trójkącików. Nałożyć farsz i piec w nagrzanym do do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Opis

Przepis podała mi moja babcia ,która często piekła drożdżowe ciasta oraz bułki .Gdy byłam mała jeszcze ciepłe podbierałam z miski ,w której leżały zaraz po upieczeniu.

Podobne przepisy

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz

Sernik z makiem

Trudny Do 1 godz

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz

Ciastka z cukrem

Średni Do 1 godz

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz

Cynamonowe zawijańce

Średni Do 40 min

Czekoladowe gwiazdki z migdałami

Średni Do 1 godz

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!