Rogaliki drożdżowe
m7
Rogaliki drożdżowe z budyniem lub twarożkiem do wyboru. To świetna i prosta alternatywna dla sklepowych drożdżówek. Rogaliki znikają z talerzy bardzo szybko.
8
5 / 1
Rogaliki drożdżowe z budyniem lub twarożkiem do wyboru. To świetna i prosta alternatywna dla sklepowych drożdżówek. Rogaliki znikają z talerzy bardzo szybko.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa
1 kg twaróg chudy
1 szczyp. sól biała
1 szkl. mleko kozie
4 szkl. mleko kozie
5 szt. jaja kurze całe
4 szt. budyń śmietankowy
2 szt. żółtko jaja kurzego
8 łyżka cukier
4 łyżka cukier
10 dag. drożdże
20 dag. masło
Przygotowanie
Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i trochę wyrobić. Następnie wlać roztrzepane jaja z cukrem, a na końcu dodać roztopione masło. Wyrabiać do momentu, aż będzie odklejać się od ręki i dna miski. Pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Budynie ugotować na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W drugiej wersji z serem, połączyć wszystkie składniki ze sobą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą cześć rozwałkować na kształt koła i wycinać po 8 trójkącików. Nałożyć farsz i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.