Rogaliki drożdżowe
m7
Są to rogaliki, łatwe w przyrządzeniu, można je jeść do popołudniowej kawki, bardzo dobrze smakują z lukrem i zmielonymi orzeszkami.
0
0 / 0
Są to rogaliki, łatwe w przyrządzeniu, można je jeść do popołudniowej kawki, bardzo dobrze smakują z lukrem i zmielonymi orzeszkami.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szkl. mleko
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. dżem
2 łyżka cukier
50 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna
50 dek. masło
10 dek. drożdże
Przygotowanie
Z mleka, dwóch łyżeczek cukru i drożdży przygotować rozczyn.
Gdy urośnie, dodać go do mąki, wbijać jajo, dodać stopiony tłuszcz oraz cukier.
Zagnieść ciasto, rozwałkować, pociąć na trójkąty, ułożyć na nich nadzienie. Zawinąć trójkąty, uformować rogale.
Pozostawić do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec na złoty kolor.