Rogaliki drożdżowe

m7
Rogaliki drożdżowe

0

0 / 0

Są to rogaliki, łatwe w przyrządzeniu, można je jeść do popołudniowej kawki, bardzo dobrze smakują z lukrem i zmielonymi orzeszkami.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szkl. mleko

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. dżem

2 łyżka cukier

50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

50 dag. masło

10 dag. drożdże

Przygotowanie


1

Z mleka, dwóch łyżeczek cukru i drożdży przygotować rozczyn.

2

Gdy urośnie, dodać go do mąki, wbijać jajo, dodać stopiony tłuszcz oraz cukier.

3

Zagnieść ciasto, rozwałkować, pociąć na trójkąty, ułożyć na nich nadzienie. Zawinąć trójkąty, uformować rogale.

4

Pozostawić do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec na złoty kolor.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1296

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

122

gram

Tłuszcze

85

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły