Rogaliki drożdżowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rogaliki drożdżowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973961788.jpeg&w=3840&q=75)
Są to rogaliki, łatwe w przyrządzeniu, można je jeść do popołudniowej kawki, bardzo dobrze smakują z lukrem i zmielonymi orzeszkami.
0
0 / 0
Są to rogaliki, łatwe w przyrządzeniu, można je jeść do popołudniowej kawki, bardzo dobrze smakują z lukrem i zmielonymi orzeszkami.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szkl. mleko
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. dżem
2 łyżka cukier
50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
50 dag. masło
10 dag. drożdże
Przygotowanie
Z mleka, dwóch łyżeczek cukru i drożdży przygotować rozczyn.
Gdy urośnie, dodać go do mąki, wbijać jajo, dodać stopiony tłuszcz oraz cukier.
Zagnieść ciasto, rozwałkować, pociąć na trójkąty, ułożyć na nich nadzienie. Zawinąć trójkąty, uformować rogale.
Pozostawić do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec na złoty kolor.