Rogaliki drożdżowe

m7
Rogaliki drożdżowe

0

0 / 0

Są to rogaliki, łatwe w przyrządzeniu, można je jeść do popołudniowej kawki, bardzo dobrze smakują z lukrem i zmielonymi orzeszkami.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szkl. mleko

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. dżem

2 łyżka cukier

50 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

50 dek. masło

10 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Z mleka, dwóch łyżeczek cukru i drożdży przygotować rozczyn.

2

Gdy urośnie, dodać go do mąki, wbijać jajo, dodać stopiony tłuszcz oraz cukier.

3

Zagnieść ciasto, rozwałkować, pociąć na trójkąty, ułożyć na nich nadzienie. Zawinąć trójkąty, uformować rogale.

4

Pozostawić do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec na złoty kolor.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły