Rogaliki drożdżowe
m7
Są to rogaliki, łatwe w przyrządzeniu, można je jeść do popołudniowej kawki, bardzo dobrze smakują z lukrem i zmielonymi orzeszkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1296
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
122
gram
Tłuszcze
85
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Są to rogaliki, łatwe w przyrządzeniu, można je jeść do popołudniowej kawki, bardzo dobrze smakują z lukrem i zmielonymi orzeszkami.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szkl. mleko
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. dżem
2 łyżka cukier
50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
50 dag. masło
10 dag. drożdże
Przygotowanie
Z mleka, dwóch łyżeczek cukru i drożdży przygotować rozczyn.
Gdy urośnie, dodać go do mąki, wbijać jajo, dodać stopiony tłuszcz oraz cukier.
Zagnieść ciasto, rozwałkować, pociąć na trójkąty, ułożyć na nich nadzienie. Zawinąć trójkąty, uformować rogale.
Pozostawić do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec na złoty kolor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1296
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
122
gram
Tłuszcze
85
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.