Rogaliki domowe

m7
Rogaliki domowe

0

0 / 0

Czasochłonne, ale wyjątkowo smaczne i łatwe w przygotowaniu nawet dla kuchennego laika. Wykonanie ich dostarcza ogromnej satysfakcji zarówno komuś, kto je przygotuje i komuś, kto je zje. Polecamy przepis na domowe rogaliki z pomarańczowym nadzieniem. Pycha!

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka cukier

1 kost. masło

500 g mąka pszenna

50 g drożdże

300 g dżem pomarańczowy

1 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Najpierw wyrabiamy ciasto drożdżowe. Mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem dżemu i wyrabiamy ciasto. Nie może się sklejać i lepić, musi dobrze odrywać się od ręki.

2

Następnie wkładamy je na 2 godziny do lodówki.

3

Dzielimy ciasto na 3 części.

4

Na stolnicy rozsypujemy trochę maki i 1/3 ciasta rozwałkowujemy, a potem dzielimy na 8 trójkątów.

5

Małą łyżeczką nakładamy dżem na najszerszą część trójkąta i zwijamy.

6

Tak zwinięte rogaliki układamy na blasze i smarujemy rozmąconym jajkiem.

7

Wsadzamy do piekarnika z termoobiegiem na jakieś 20 minut do temperatury 190/200 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły