Rogaliki domowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rogaliki domowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976904994.jpeg&w=3840&q=75)
Czasochłonne, ale wyjątkowo smaczne i łatwe w przygotowaniu nawet dla kuchennego laika. Wykonanie ich dostarcza ogromnej satysfakcji zarówno komuś, kto je przygotuje i komuś, kto je zje. Polecamy przepis na domowe rogaliki z pomarańczowym nadzieniem. Pycha!
0
0 / 0
Czasochłonne, ale wyjątkowo smaczne i łatwe w przygotowaniu nawet dla kuchennego laika. Wykonanie ich dostarcza ogromnej satysfakcji zarówno komuś, kto je przygotuje i komuś, kto je zje. Polecamy przepis na domowe rogaliki z pomarańczowym nadzieniem. Pycha!
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. cukier
1 kostka masło
500 g mąka pszenna
50 g drożdże
300 g dżem pomarańczowy
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Najpierw wyrabiamy ciasto drożdżowe. Mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem dżemu i wyrabiamy ciasto. Nie może się sklejać i lepić, musi dobrze odrywać się od ręki.
Następnie wkładamy je na 2 godziny do lodówki.
Dzielimy ciasto na 3 części.
Na stolnicy rozsypujemy trochę maki i 1/3 ciasta rozwałkowujemy, a potem dzielimy na 8 trójkątów.
Małą łyżeczką nakładamy dżem na najszerszą część trójkąta i zwijamy.
Tak zwinięte rogaliki układamy na blasze i smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wsadzamy do piekarnika z termoobiegiem na jakieś 20 minut do temperatury 190/200 stopni.