Rogaliki domowe

m7
Rogaliki domowe

Średnia 0 / 0

Oceń!

Czasochłonne, ale wyjątkowo smaczne i łatwe w przygotowaniu nawet dla kuchennego laika. Wykonanie ich dostarcza ogromnej satysfakcji zarówno komuś, kto je przygotuje i komuś, kto je zje. Polecamy przepis na domowe rogaliki z pomarańczowym nadzieniem. Pycha!

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. cukier

1 kostka masło

500 g mąka pszenna

50 g drożdże

300 g dżem pomarańczowy

1 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


Najpierw wyrabiamy ciasto drożdżowe. Mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem dżemu i wyrabiamy ciasto. Nie może się sklejać i lepić, musi dobrze odrywać się od ręki.

Następnie wkładamy je na 2 godziny do lodówki.

Dzielimy ciasto na 3 części.

Na stolnicy rozsypujemy trochę maki i 1/3 ciasta rozwałkowujemy, a potem dzielimy na 8 trójkątów.

Małą łyżeczką nakładamy dżem na najszerszą część trójkąta i zwijamy.

Tak zwinięte rogaliki układamy na blasze i smarujemy rozmąconym jajkiem.

Wsadzamy do piekarnika z termoobiegiem na jakieś 20 minut do temperatury 190/200 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

125

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły