Rogaliki

m7
Rogaliki

0

0 / 0

Smaczne i łatwe do zrobienia rogaliki z posypką - można użyć tej cukrowej lub posypać orzechami.

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


32 porcje

Składniki

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna mleczna

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. powidła śliwkowe łowicz

1 szt. jajko

5 łyżka mleko uht 3,2%

4 łyżka maczek cukrowy

5 dek. drożdże

60 dek. mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

W zimnym mleku rozmieszać drożdże.

2

Pozostałe składniki zagnieść, dodać rozpuszczone drożdże i dobrze zagnieść.

3

Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić do rąk dodać mąki. Ciasto zawinąć i włożyć na 2 godz do lodówki.

4

Ciasto podzielić na mniejsze kawałki rozwałkować na koło i podzielić na 8 części.

5

Na szerszym końcu nałożyć powidła i zwijać rogaliki.

6

Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kolorowym maczkiem lub orzechami.

7

Piec na złoty kolor.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły