Rogaliki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rogaliki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976331847.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne i łatwe do zrobienia rogaliki z posypką - można użyć tej cukrowej lub posypać orzechami.
0
0 / 0
Smaczne i łatwe do zrobienia rogaliki z posypką - można użyć tej cukrowej lub posypać orzechami.
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
32 porcje
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna mleczna
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. powidła śliwkowe łowicz
1 szt. jajko
5 łyżka mleko uht 3,2%
4 łyżka maczek cukrowy
5 dag. drożdże
60 dag. mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
W zimnym mleku rozmieszać drożdże.
Pozostałe składniki zagnieść, dodać rozpuszczone drożdże i dobrze zagnieść.
Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić do rąk dodać mąki. Ciasto zawinąć i włożyć na 2 godz do lodówki.
Ciasto podzielić na mniejsze kawałki rozwałkować na koło i podzielić na 8 części.
Na szerszym końcu nałożyć powidła i zwijać rogaliki.
Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kolorowym maczkiem lub orzechami.
Piec na złoty kolor.