Rogale dyniowo-czekoladowe

decomorreno
Rogale dyniowo-czekoladowe

0

5 / 1

Nasza propozycja rogali w kombinacji dyniowo- czekoladowej to przepyszny i prosty w przygotowaniu deser. Rogaliki wyglądem przypominają barwne jesienne liście. Dodatkowo wariacja bazująca na połączeniu dyni z czekoladą gwarantuje wyjątkowe i niebagatelne doznania smakowe, którym nikt się nie oprze.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g mąka pszenna tortowa lubella

325 mleko uht 3,2%

30 g drożdże

2 łyżka cukier

1 szcz. sól

45 g masło

70 g dyniowe puree

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

15 g kakao decomorreno

2 łyżka mleko uht 3,2%

1 szt. jajko

Przygotowanie


1

W misce przygotuj zaczyn – wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować.

2

Następnie dodaj do zaczynu mąkę i sól. Zacznij je wstępnie wyrabiać, w kolejnym kroku dodaj do całości miękkie masło. Wyrabiaj ciasto aż przestanie lepić się do rąk i będzie sprężyste.

3

Tak wyrobione ciasto podziel na dwie część. Dodaj do jednej puree dyniowe oraz dodatkową mąkę. Do drugiej kakao oraz mleko.

4

Ciasto wyrób ponownie i przełóż do misek. Następnie przykryj je folą na około 60 minut i odstaw w ciepłe miejsce.

5

Wyrośnięte ciasta podziel na 8 równych części. Zagnieć je na równe kule, przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.

6

Rozpocznij formowanie rogalików: jedną część ciasta rozwałkuj na płasko i owiń nią drugie ciasto, szczelnie doklejając brzegi.

7

Rogaliki układaj na blasze i natnij ich wierzch bardzo ostrym nożem. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

8

Po tym czasie posmaruj rogale rozmieszanym jajkiem i piecz w temperaturze 185°C jeszcze przez 15 minut.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły