Rogale dyniowo-czekoladowe
decomorreno
Nasza propozycja rogali w kombinacji dyniowo- czekoladowej to przepyszny i prosty w przygotowaniu deser. Rogaliki wyglądem przypominają barwne jesienne liście. Dodatkowo wariacja bazująca na połączeniu dyni z czekoladą gwarantuje wyjątkowe i niebagatelne doznania smakowe, którym nikt się nie oprze.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1328
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
223
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Nasza propozycja rogali w kombinacji dyniowo- czekoladowej to przepyszny i prosty w przygotowaniu deser. Rogaliki wyglądem przypominają barwne jesienne liście. Dodatkowo wariacja bazująca na połączeniu dyni z czekoladą gwarantuje wyjątkowe i niebagatelne doznania smakowe, którym nikt się nie oprze.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g mąka pszenna tortowa lubella
325 mleko uht 3,2%
30 g drożdże
2 łyżka cukier
1 szczyp. sól
45 g masło
70 g dyniowe puree
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
15 g kakao decomorreno
2 łyżka mleko uht 3,2%
1 szt. jajko
Przygotowanie
W misce przygotuj zaczyn – wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodaj do zaczynu mąkę i sól. Zacznij je wstępnie wyrabiać, w kolejnym kroku dodaj do całości miękkie masło. Wyrabiaj ciasto aż przestanie lepić się do rąk i będzie sprężyste.
Tak wyrobione ciasto podziel na dwie część. Dodaj do jednej puree dyniowe oraz dodatkową mąkę. Do drugiej kakao oraz mleko.
Ciasto wyrób ponownie i przełóż do misek. Następnie przykryj je folą na około 60 minut i odstaw w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasta podziel na 8 równych części. Zagnieć je na równe kule, przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Rozpocznij formowanie rogalików: jedną część ciasta rozwałkuj na płasko i owiń nią drugie ciasto, szczelnie doklejając brzegi.
Rogaliki układaj na blasze i natnij ich wierzch bardzo ostrym nożem. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Po tym czasie posmaruj rogale rozmieszanym jajkiem i piecz w temperaturze 185°C jeszcze przez 15 minut.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1328
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
223
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka