Rodzynkowiec

m7
Rodzynkowiec

0

0 / 0

Pyszny rodzynkowiec na każdą okazję to przekładany biszkopt masą budyniową z dodatkową warstwą dżemu z czarnej porzeczki, z nasączonymi alkoholem rodzynkami i czekoladą. Jeśli szukasz smacznego i efektownego ciasta, polecamy przepis na rodzynkowiec.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna zwykła

2.50 szkl. mleko uht 3,2%

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

6 szt. jaja kurze całe

2 szt. czekolada

2 szt. budyń śmietankowy

1 szt. dżem z czarnej porzeczki

6 łyżka cukier

20 dek. rodzynki

0.50 kost. masło

Przygotowanie


1

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Upiec biszkopt.

2

Budyń i cukier rozpuszczamy w ½ szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy a następnie dodajemy do niego mleko z budyniem. Całość studzimy. Następnie ucieramy masło z zimnym budyniem.

3

Rodzynki zalać spirytusem lub rumem tak, aby były całe zakryte zostawić je namoczone na co najmniej 2 godziny. Masło rozpuścić w rondelku następnie dodać do niego czekoladę. Jak tylko się rozpuści dodać rodzynki oraz alkohol, ale nie cały.

4

Biszkopt przekroić na pół, nasączyć wodą z cukrem i cytryną oraz 1 łyżką alkoholu z rodzynek. Na pierwszy placek wyłożyć dżem i połowę masy, przykryć drugim następnie nasączyć go i wyłożyć pozostałą masę. Na wierzch zaś wylać przestudzoną nieco masę czekoladową. Odstawić na całą noc do lodówki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły