Example thumb
0

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
margaryna zwykła
2.5 Szklanki
mleko UHT 3,2%
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
mąka pszenna tortowa
6 Sztuk
jaja kurze całe
2 Sztuki
czekolada mleczna
2 Sztuki
budyń śmietankowy
1 Sztuka
Dżem z czarnej porzeczki
6 Łyżek
cukier
20 Dekagramów
rodzynki
0.5 Kostki
masło
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Upiec biszkopt.
  2. Masa budyniowa: budyń i cukier rozpuszczamy w ½ szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy a następnie dodajemy do niego mleko z budyniem. Całość studzimy. Następnie ucieramy masło z zimnym budyniem. Ja robiłam to w makutrze.
  3. Zrobić masę czekoladową: rodzynki zalać spirytusem lub rumem tak aby były całe zakryte zostawić je namoczone co najmniej 2 godziny. masło rozpuścić w rondelku następnie dodać do niego czekoladę. Jak tylko się rozpuści dodać rodzynki oraz alkohol, ale nie cały.
  4. Biszkopt przekroić na pół nasączyć wodą z cukrem i cytryną oraz 1 łyżką alkoholu z rodzynek. Na pierwszy placek wyłożyć dżem i połowę masy przykryć drugim następnie nasączyć go i wyłożyć pozostałą masę. na wierzch zaś wylać przestudzoną nieco masę czekoladową. Odstawić na całą noc do lodówki.

Opis

pyszny rodzynkowiec na każdą okazję

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!