Rodzynkowiec

m7
Rodzynkowiec

0

0 / 0

Pyszny rodzynkowiec na każdą okazję to przekładany biszkopt masą budyniową z dodatkową warstwą dżemu z czarnej porzeczki, z nasączonymi alkoholem rodzynkami i czekoladą. Jeśli szukasz smacznego i efektownego ciasta, polecamy przepis na rodzynkowiec.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka margaryna zwykła

2.50 szkl. mleko uht 3,2%

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

6 szt. jaja kurze całe

2 szt. czekolada

2 szt. budyń śmietankowy

1 szt. dżem z czarnej porzeczki

6 łyżka cukier

20 dag. rodzynki

0.50 kostka masło

Przygotowanie


1

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Upiec biszkopt.

2

Budyń i cukier rozpuszczamy w ½ szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy a następnie dodajemy do niego mleko z budyniem. Całość studzimy. Następnie ucieramy masło z zimnym budyniem.

3

Rodzynki zalać spirytusem lub rumem tak, aby były całe zakryte zostawić je namoczone na co najmniej 2 godziny. Masło rozpuścić w rondelku następnie dodać do niego czekoladę. Jak tylko się rozpuści dodać rodzynki oraz alkohol, ale nie cały.

4

Biszkopt przekroić na pół, nasączyć wodą z cukrem i cytryną oraz 1 łyżką alkoholu z rodzynek. Na pierwszy placek wyłożyć dżem i połowę masy, przykryć drugim następnie nasączyć go i wyłożyć pozostałą masę. Na wierzch zaś wylać przestudzoną nieco masę czekoladową. Odstawić na całą noc do lodówki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

731

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

81

gram

Tłuszcze

41

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły