Rodzynkowiec
m7
Pyszny rodzynkowiec na każdą okazję to przekładany biszkopt masą budyniową z dodatkową warstwą dżemu z czarnej porzeczki, z nasączonymi alkoholem rodzynkami i czekoladą. Jeśli szukasz smacznego i efektownego ciasta, polecamy przepis na rodzynkowiec.
0
0 / 0
Pyszny rodzynkowiec na każdą okazję to przekładany biszkopt masą budyniową z dodatkową warstwą dżemu z czarnej porzeczki, z nasączonymi alkoholem rodzynkami i czekoladą. Jeśli szukasz smacznego i efektownego ciasta, polecamy przepis na rodzynkowiec.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
2.50 szkl. mleko uht 3,2%
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna tortowa
6 szt. jaja kurze całe
2 szt. czekolada
2 szt. budyń śmietankowy
1 szt. dżem z czarnej porzeczki
6 łyżka cukier
20 dag. rodzynki
0.50 kostka masło
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Upiec biszkopt.
Budyń i cukier rozpuszczamy w ½ szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy a następnie dodajemy do niego mleko z budyniem. Całość studzimy. Następnie ucieramy masło z zimnym budyniem.
Rodzynki zalać spirytusem lub rumem tak, aby były całe zakryte zostawić je namoczone na co najmniej 2 godziny. Masło rozpuścić w rondelku następnie dodać do niego czekoladę. Jak tylko się rozpuści dodać rodzynki oraz alkohol, ale nie cały.
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć wodą z cukrem i cytryną oraz 1 łyżką alkoholu z rodzynek. Na pierwszy placek wyłożyć dżem i połowę masy, przykryć drugim następnie nasączyć go i wyłożyć pozostałą masę. Na wierzch zaś wylać przestudzoną nieco masę czekoladową. Odstawić na całą noc do lodówki.