RODZYNKOWIEC

m7
RODZYNKOWIEC

6

0 / 0

Przepis dostałam od znajomej.Ciasto jest smaczne.Polecam.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

2 łyżeczka proszek do pieczenia

2 kost. masło

100 g rum

50 g woda

2.50 szkl. mleko

1.20 szkl. cukier

0.50 szkl. cukier

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa

6 szt. jaja kurze całe

2 szt. czekolada

2 szt. budyń czekoladowy

2 łyżka ocet

40 dek. rodzynki

0.75 szt. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

40 dag rodzynek zaparzyć, przecedzić i zalać rumem dodać 50g wody.

2

Wstawić na noc do lodówki.

3

Biszkopt: Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.

4

Do jaj dodać mąkę i lekko wymieszać . Na konie dodać ocet. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

5

Krem: Gotujemy 2 budynie czekoladowe w 2,5 szklankach mleka, dodajemy pół szklanki cukru.

6

Budyń studzimy miksujemy z kostką masła.

7

Biszkopt przekroić .

8

Rodzynki przecedzamy, zalewą nasączamy placki.

9

Przekrojony biszkopt lekko nasączamy, smarujemy dżemem, na dżem wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim plackiem który też lekko nasączamy, smarujemy pozostała masą.

10

Rozpuszczamy kostkę masła ( nie może się zagotować) dodajemy dwie czekolady , rodzynki z rumu mieszamy. Gęstniejącą polewę wykładamy na masę.

11

Smacznego.

12

Deser dozwolony od lat 18.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły