RODZYNKOWIEC
m7
Przepis dostałam od znajomej.Ciasto jest smaczne.Polecam.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
546
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
6
0 / 0
Przepis dostałam od znajomej.Ciasto jest smaczne.Polecam.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 kostka masło
100 g rum
50 g woda
2.50 szkl. mleko
1.20 szkl. cukier
0.50 szkl. cukier
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa
6 szt. jaja kurze całe
2 szt. czekolada
2 szt. budyń czekoladowy
2 łyżka ocet
40 dag. rodzynki
0.75 szt. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
40 dag rodzynek zaparzyć, przecedzić i zalać rumem dodać 50g wody.
Wstawić na noc do lodówki.
Biszkopt: Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do jaj dodać mąkę i lekko wymieszać . Na konie dodać ocet. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem: Gotujemy 2 budynie czekoladowe w 2,5 szklankach mleka, dodajemy pół szklanki cukru.
Budyń studzimy miksujemy z kostką masła.
Biszkopt przekroić .
Rodzynki przecedzamy, zalewą nasączamy placki.
Przekrojony biszkopt lekko nasączamy, smarujemy dżemem, na dżem wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim plackiem który też lekko nasączamy, smarujemy pozostała masą.
Rozpuszczamy kostkę masła ( nie może się zagotować) dodajemy dwie czekolady , rodzynki z rumu mieszamy. Gęstniejącą polewę wykładamy na masę.
Smacznego.
Deser dozwolony od lat 18.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
546
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.