RODZYNKOWIEC
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![RODZYNKOWIEC](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976291972.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis dostałam od znajomej.Ciasto jest smaczne.Polecam.
6
0 / 0
Przepis dostałam od znajomej.Ciasto jest smaczne.Polecam.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 kostka masło
100 g rum
50 g woda
2.50 szkl. mleko
1.20 szkl. cukier
0.50 szkl. cukier
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa
6 szt. jaja kurze całe
2 szt. czekolada
2 szt. budyń czekoladowy
2 łyżka ocet
40 dag. rodzynki
0.75 szt. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
40 dag rodzynek zaparzyć, przecedzić i zalać rumem dodać 50g wody.
Wstawić na noc do lodówki.
Biszkopt: Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do jaj dodać mąkę i lekko wymieszać . Na konie dodać ocet. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem: Gotujemy 2 budynie czekoladowe w 2,5 szklankach mleka, dodajemy pół szklanki cukru.
Budyń studzimy miksujemy z kostką masła.
Biszkopt przekroić .
Rodzynki przecedzamy, zalewą nasączamy placki.
Przekrojony biszkopt lekko nasączamy, smarujemy dżemem, na dżem wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim plackiem który też lekko nasączamy, smarujemy pozostała masą.
Rozpuszczamy kostkę masła ( nie może się zagotować) dodajemy dwie czekolady , rodzynki z rumu mieszamy. Gęstniejącą polewę wykładamy na masę.
Smacznego.
Deser dozwolony od lat 18.