Ritschert

EkspertOdKuchni
Ritschert

1

0 / 0

Ritschert to tradycyjne danie kuchni austriackiej, popularne zwłaszcza w regionie Karyntii. To gęsta zupa lub gulasz przygotowywany z kaszy pęczak, warzyw, mięsa i przypraw. Z pewnością zasmakuje miłośnikom kuchni góralskiej, ponieważ skutecznie nasyci i rozgrzeje nawet w najchłodniejsze dni. Smacznego!

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g kasza pęczak

2 l bulion warzywny

1 szt. olej do smażenia

1 szt. fasola biała z puszki

600 g boczek wędzony

2 szt. cebula biała

2 szt. marchewka

1 szt. pietruszka korzeń

3 szt. ząbki czosnku

0.50 szt. por

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. majeranek

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Boczek i warzywa kroimy w kostkę. Małą ilość oleju rozgrzewamy w garnku. Wrzucamy boczek i smażymy do wytopienia się tłuszczu. Nadmiar tłuszczu wylewamy.

2

Pokrojone warzywa wkładamy do garnka z boczkiem i smażymy, aż do zarumienia. Całość zalewamy bulionem, dodajemy kaszę pęczak, wrzucamy liść laurowy i ziele angielski. Doprawiamy do smaku.

3

Całość gotujemy około 30 minut. Przed podaniem Ritschert posypujemy natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

820

kcal

Białka

28

gram

Węglowodany

67

gram

Tłuszcze

44

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły