Ritschert

EkspertOdKuchni
Ritschert

1

0 / 0

Ritschert to tradycyjne danie kuchni austriackiej, popularne zwłaszcza w regionie Karyntii. To gęsta zupa lub gulasz przygotowywany z kaszy pęczak, warzyw, mięsa i przypraw. Z pewnością zasmakuje miłośnikom kuchni góralskiej, ponieważ skutecznie nasyci i rozgrzeje nawet w najchłodniejsze dni. Smacznego!

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g kasza pęczak

2 l bulion warzywny

1 szt. olej do smażenia

1 szt. fasola biała z puszki

600 g boczek wędzony

2 szt. cebula biała

2 szt. marchewka

1 szt. pietruszka korzeń

3 szt. ząbki czosnku

0.50 szt. por

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. majeranek

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Boczek i warzywa kroimy w kostkę. Małą ilość oleju rozgrzewamy w garnku. Wrzucamy boczek i smażymy do wytopienia się tłuszczu. Nadmiar tłuszczu wylewamy.

2

Pokrojone warzywa wkładamy do garnka z boczkiem i smażymy, aż do zarumienia. Całość zalewamy bulionem, dodajemy kaszę pęczak, wrzucamy liść laurowy i ziele angielski. Doprawiamy do smaku.

3

Całość gotujemy około 30 minut. Przed podaniem Ritschert posypujemy natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły