Ritschert
EkspertOdKuchni
Ritschert to tradycyjne danie kuchni austriackiej, popularne zwłaszcza w regionie Karyntii. To gęsta zupa lub gulasz przygotowywany z kaszy pęczak, warzyw, mięsa i przypraw. Z pewnością zasmakuje miłośnikom kuchni góralskiej, ponieważ skutecznie nasyci i rozgrzeje nawet w najchłodniejsze dni. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
820
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ritschert to tradycyjne danie kuchni austriackiej, popularne zwłaszcza w regionie Karyntii. To gęsta zupa lub gulasz przygotowywany z kaszy pęczak, warzyw, mięsa i przypraw. Z pewnością zasmakuje miłośnikom kuchni góralskiej, ponieważ skutecznie nasyci i rozgrzeje nawet w najchłodniejsze dni. Smacznego!
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g kasza pęczak
2 l bulion warzywny
1 szt. olej do smażenia
1 szt. fasola biała z puszki
600 g boczek wędzony
2 szt. cebula biała
2 szt. marchewka
1 szt. pietruszka korzeń
3 szt. ząbki czosnku
0.50 szt. por
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. majeranek
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Boczek i warzywa kroimy w kostkę. Małą ilość oleju rozgrzewamy w garnku. Wrzucamy boczek i smażymy do wytopienia się tłuszczu. Nadmiar tłuszczu wylewamy.
Pokrojone warzywa wkładamy do garnka z boczkiem i smażymy, aż do zarumienia. Całość zalewamy bulionem, dodajemy kaszę pęczak, wrzucamy liść laurowy i ziele angielski. Doprawiamy do smaku.
Całość gotujemy około 30 minut. Przed podaniem Ritschert posypujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
820
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.