Ritschert
EkspertOdKuchni
Ritschert to tradycyjne danie kuchni austriackiej, popularne zwłaszcza w regionie Karyntii. To gęsta zupa lub gulasz przygotowywany z kaszy pęczak, warzyw, mięsa i przypraw. Z pewnością zasmakuje miłośnikom kuchni góralskiej, ponieważ skutecznie nasyci i rozgrzeje nawet w najchłodniejsze dni. Smacznego!
1
0 / 0
Ritschert to tradycyjne danie kuchni austriackiej, popularne zwłaszcza w regionie Karyntii. To gęsta zupa lub gulasz przygotowywany z kaszy pęczak, warzyw, mięsa i przypraw. Z pewnością zasmakuje miłośnikom kuchni góralskiej, ponieważ skutecznie nasyci i rozgrzeje nawet w najchłodniejsze dni. Smacznego!
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g kasza pęczak
2 l bulion warzywny
1 szt. olej do smażenia
1 szt. fasola biała z puszki
600 g boczek wędzony
2 szt. cebula biała
2 szt. marchewka
1 szt. pietruszka korzeń
3 szt. ząbki czosnku
0.50 szt. por
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. majeranek
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Boczek i warzywa kroimy w kostkę. Małą ilość oleju rozgrzewamy w garnku. Wrzucamy boczek i smażymy do wytopienia się tłuszczu. Nadmiar tłuszczu wylewamy.
Pokrojone warzywa wkładamy do garnka z boczkiem i smażymy, aż do zarumienia. Całość zalewamy bulionem, dodajemy kaszę pęczak, wrzucamy liść laurowy i ziele angielski. Doprawiamy do smaku.
Całość gotujemy około 30 minut. Przed podaniem Ritschert posypujemy natką pietruszki.