Example thumb
0

Składniki

100 Mililitrów
Wino
500 Gramów
Szparagi
300 Gramów
ryż biały
1 Sztuka
marchew
1 Sztuka
papryka czerwona
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
czosnek
1 Sztuka
parmezan
1 Łyżka
masło
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Zaczynamy od przygotowania bulionu, jeśli macie rosołek to najlepsza rzecz, jeśli nie, można użyć kostki rosołowe. Przygotować co najmniej 1 litr bulionu.
  2. Przygotowanie szparagów: odłamać końcowki, odkroć czubki i obrać lodyżki szparag ze skórki.
  3. Pokroić drobniutko cebulkę i czosnek. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek.
  4. Pokroić drobno szparagi, marchewkę i paprykę. Jak cebulka się zeszkli wrzucić ryż i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 5 min, następnie wlać wino i gotować przez następne 5 min. Wrzucić resztę warzyw, oprócz czubków szparag.
  5. Podlewać co chwilę bulionem, żeby ryż się nie przyklejał (nie wlewać całego bulionu na raz, wlewać po trochu i mieszać jak ryż wyschnie).
  6. Jak ryż zaczyna mięknąć, wrzucić czubki szparag.
  7. Na końcu dodać masło i ser parmezan, żeby risotto było kremowe.
  8. Udekorowac paskami papryki.
  9. Smacznego!

Opis

Danie bezmięsne i pełne witamin. Przepis ściągnęłam z hiszpańskiej kuchni. Akurat pasuje na ten sezon, bo risotto jest ze szparagami.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!