Risotto ze szparagami

m7
Risotto ze szparagami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Danie bezmięsne i pełne witamin. Przepis ściągnęłam z hiszpańskiej kuchni. Akurat pasuje na ten sezon, bo risotto jest ze szparagami.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

100 wino

500 g szparagi

300 g ryż biały

1 szt. marchew

1 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

1 szt. parmezan

1 łyżka masło

Przygotowanie


Zaczynamy od przygotowania bulionu, jeśli macie rosołek to najlepsza rzecz, jeśli nie, można użyć kostki rosołowe. Przygotować co najmniej 1 litr bulionu.

Przygotowanie szparagów: odłamać końcowki, odkroć czubki i obrać lodyżki szparag ze skórki.

Pokroić drobniutko cebulkę i czosnek. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek.

Pokroić drobno szparagi, marchewkę i paprykę. Jak cebulka się zeszkli wrzucić ryż i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 5 min, następnie wlać wino i gotować przez następne 5 min. Wrzucić resztę warzyw, oprócz czubków szparag.

Podlewać co chwilę bulionem, żeby ryż się nie przyklejał (nie wlewać całego bulionu na raz, wlewać po trochu i mieszać jak ryż wyschnie).

Jak ryż zaczyna mięknąć, wrzucić czubki szparag.

Na końcu dodać masło i ser parmezan, żeby risotto było kremowe.

Udekorowac paskami papryki.

Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

346

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły