0

Składniki

100 Mililitrów
Wino
500 Gramów
Szparagi
300 Gramów
ryż biały
1 Sztuka
marchew
1 Sztuka
papryka czerwona
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
czosnek
1 Sztuka
parmezan
1 Łyżka
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Zaczynamy od przygotowania bulionu, jeśli macie rosołek to najlepsza rzecz, jeśli nie, można użyć kostki rosołowe. Przygotować co najmniej 1 litr bulionu.
  2. Przygotowanie szparagów: odłamać końcowki, odkroć czubki i obrać lodyżki szparag ze skórki.
  3. Pokroić drobniutko cebulkę i czosnek. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek.
  4. Pokroić drobno szparagi, marchewkę i paprykę. Jak cebulka się zeszkli wrzucić ryż i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 5 min, następnie wlać wino i gotować przez następne 5 min. Wrzucić resztę warzyw, oprócz czubków szparag.
  5. Podlewać co chwilę bulionem, żeby ryż się nie przyklejał (nie wlewać całego bulionu na raz, wlewać po trochu i mieszać jak ryż wyschnie).
  6. Jak ryż zaczyna mięknąć, wrzucić czubki szparag.
  7. Na końcu dodać masło i ser parmezan, żeby risotto było kremowe.
  8. Udekorowac paskami papryki.
  9. Smacznego!

Opis

Danie bezmięsne i pełne witamin. Przepis ściągnęłam z hiszpańskiej kuchni. Akurat pasuje na ten sezon, bo risotto jest ze szparagami.

Podobne przepisy

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Kociołek warzywny

Łatwy Do 40 min
Kociołek warzywny

Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Trudny Do 1 godz
Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Makaron z warzywami i kurczakiem

Łatwy Do 40 min
Makaron z warzywami i kurczakiem

Wiosenny makaron z warzywami i kurczakiem

Łatwy Do 40 min
Wiosenny makaron z warzywami i kurczakiem

Wstążki z duszoną wołowiną i selerem

Łatwy Do 1 godz
Wstążki z duszoną wołowiną i selerem

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Diabelski Kurczak

Łatwy Do 1 godz
Diabelski Kurczak

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!