Risotto ze szparagami

m7
Risotto ze szparagami

0

0 / 0

Danie bezmięsne i pełne witamin. Przepis ściągnęłam z hiszpańskiej kuchni. Akurat pasuje na ten sezon, bo risotto jest ze szparagami.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

100 wino

500 g szparagi

300 g ryż biały

1 szt. marchew

1 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

1 szt. parmezan

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Zaczynamy od przygotowania bulionu, jeśli macie rosołek to najlepsza rzecz, jeśli nie, można użyć kostki rosołowe. Przygotować co najmniej 1 litr bulionu.

2

Przygotowanie szparagów: odłamać końcowki, odkroć czubki i obrać lodyżki szparag ze skórki.

3

Pokroić drobniutko cebulkę i czosnek. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek.

4

Pokroić drobno szparagi, marchewkę i paprykę. Jak cebulka się zeszkli wrzucić ryż i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 5 min, następnie wlać wino i gotować przez następne 5 min. Wrzucić resztę warzyw, oprócz czubków szparag.

5

Podlewać co chwilę bulionem, żeby ryż się nie przyklejał (nie wlewać całego bulionu na raz, wlewać po trochu i mieszać jak ryż wyschnie).

6

Jak ryż zaczyna mięknąć, wrzucić czubki szparag.

7

Na końcu dodać masło i ser parmezan, żeby risotto było kremowe.

8

Udekorowac paskami papryki.

9

Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły