0

Składniki

100 Mililitrów
Wino
500 Gramów
Szparagi
300 Gramów
ryż biały
1 Sztuka
marchew
1 Sztuka
papryka czerwona
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
czosnek
1 Sztuka
parmezan
1 Łyżka
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Zaczynamy od przygotowania bulionu, jeśli macie rosołek to najlepsza rzecz, jeśli nie, można użyć kostki rosołowe. Przygotować co najmniej 1 litr bulionu.
  2. Przygotowanie szparagów: odłamać końcowki, odkroć czubki i obrać lodyżki szparag ze skórki.
  3. Pokroić drobniutko cebulkę i czosnek. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek.
  4. Pokroić drobno szparagi, marchewkę i paprykę. Jak cebulka się zeszkli wrzucić ryż i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 5 min, następnie wlać wino i gotować przez następne 5 min. Wrzucić resztę warzyw, oprócz czubków szparag.
  5. Podlewać co chwilę bulionem, żeby ryż się nie przyklejał (nie wlewać całego bulionu na raz, wlewać po trochu i mieszać jak ryż wyschnie).
  6. Jak ryż zaczyna mięknąć, wrzucić czubki szparag.
  7. Na końcu dodać masło i ser parmezan, żeby risotto było kremowe.
  8. Udekorowac paskami papryki.
  9. Smacznego!

Opis

Danie bezmięsne i pełne witamin. Przepis ściągnęłam z hiszpańskiej kuchni. Akurat pasuje na ten sezon, bo risotto jest ze szparagami.

Podobne przepisy

Fantazja szparagowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Kociołek warzywny

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kociołek warzywny

Makaron bolognese w paprykach

Przepis
Średni Do 1 godz
Makaron bolognese w paprykach

Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Przepis
Trudny Do 1 godz
Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Makaron z warzywami i kurczakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron z warzywami i kurczakiem

Wiosenny makaron z warzywami i kurczakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Wiosenny makaron z warzywami i kurczakiem

Wstążki z duszoną wołowiną i selerem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Wstążki z duszoną wołowiną i selerem

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!