Risotto z kurkami i kurczakiem

EkspertOdKuchni

Kremowe risotto z kurkami i soczystym kurczakiem to danie, które smakuje jak z dobrej restauracji, ale z łatwością przygotujesz je w domu. Kurki – aromatyczne, sezonowe grzyby o orzechowym posmaku – idealnie komponują się z delikatnym ryżem arborio i mięsem z kurczaka, tworząc sycącą, a jednocześnie elegancką potrawę. To świetny pomysł na kolację we dwoje, rodzinny obiad czy danie na wyjątkową okazję. Najlepiej smakuje podane z kieliszkiem białego wina i odrobiną parmezanu na wierzchu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kremowe risotto z kurkami i soczystym kurczakiem to danie, które smakuje jak z dobrej restauracji, ale z łatwością przygotujesz je w domu. Kurki – aromatyczne, sezonowe grzyby o orzechowym posmaku – idealnie komponują się z delikatnym ryżem arborio i mięsem z kurczaka, tworząc sycącą, a jednocześnie elegancką potrawę. To świetny pomysł na kolację we dwoje, rodzinny obiad czy danie na wyjątkową okazję. Najlepiej smakuje podane z kieliszkiem białego wina i odrobiną parmezanu na wierzchu.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. filet z piersi kurczaka
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
2 łodyga świeży rozmaryn
250 g ryż arborio
50 g parmezan tarty
200 g kurki świeże
2 łyżka masło
2 łyżka oliwa z oliwek
800 ml bulion drobiowy
100 ml śmietanka 30%
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj razem z czosnkiem.
Na średniej patelni rozgrzej oliwę z jedną łyżką masła, wrzuć kurczaka i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni.
Dodaj kolejną łyżkę masła, zeszklij cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj kurki i rozmaryn. Smaż przez 3–4 minuty.
Wsyp ryż arborio i mieszaj energicznie, aż ziarenka staną się lekko przezroczyste na brzegach.
Stopniowo wlewaj gorący bulion, chochelka po chochelce, cały czas mieszając i czekając, aż ryż wchłonie płyn przed dodaniem kolejnej porcji.
Pod koniec dodaj śmietankę i parmezan. Całość dopraw solą i pieprzem.
Risotto podawaj gorące, posypane dodatkową porcją parmezanu oraz udekorowane świeżą gałązką rozmarynu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.