Risotto z kurkami

moderacja.uwielbiampl
Risotto z kurkami

0

5 / 1

Kremowe risotto z kurkami to znakomity pomysł na jesienny obiad. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się pysznym i wykwintnym daniem.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

50 g ryż do risotto

50 g kurki świeże

1 szt. cebula szalotka

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka masło

100 śmietana 36%

2 szczyp. sól

2 szczyp. pieprz

1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

W rondlu zeszklić drobno pokrojoną szalotkę oraz czosnek. Wsypać ryż i smażyć 3 minuty.

2

Podlać bulionem i dusić pod przykryciem. Bulion dolewać stopniowo aż ryż będzie al dente.

3

Na patelni rozgrzać masło, dodać kurki i mocno przesmażyć. Następnie dodać sok z cytryny, ryż i podlać śmietanką. Zredukować do kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

646

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

43

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły