Risotto z kurkami
moderacja.uwielbiampl
Kremowe risotto z kurkami to znakomity pomysł na jesienny obiad. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się pysznym i wykwintnym daniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
646
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Kremowe risotto z kurkami to znakomity pomysł na jesienny obiad. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się pysznym i wykwintnym daniem.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
50 g ryż do risotto
50 g kurki świeże
1 szt. cebula szalotka
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka masło
100 śmietana 36%
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
W rondlu zeszklić drobno pokrojoną szalotkę oraz czosnek. Wsypać ryż i smażyć 3 minuty.
Podlać bulionem i dusić pod przykryciem. Bulion dolewać stopniowo aż ryż będzie al dente.
Na patelni rozgrzać masło, dodać kurki i mocno przesmażyć. Następnie dodać sok z cytryny, ryż i podlać śmietanką. Zredukować do kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
646
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.