Risotto z kurkami

blackpearl20
Risotto z kurkami

0

0 / 0

Moją najukochańszą, ulubioną potrawą pod słońcem jest risotto. Uwielbiam potrawy z ryżem, a jeżeli jest to na dodatek potrawa wymyślona przez Włochów, to oczywiście musi być pyszna. Do risotto można dodać praktycznie wszystko, a i tak będzie wyśmienite. Przedstawię mój nieco zakręcony przepis na risotto z kurkami i warzywami.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. sos neapolitański łowicz

200 g ryż

1 szt. cebula czerwone

100 g kurki oczyszczone

1 szt. papryka czerwona

1 puszka kukurydza konserwowa

1 puszka pomidory suszone

50 g gorgonzola

1 szczyp. suszony tymianek

1 łyżecz. papryka ostra w proszku

1 łyżecz. kurkuma

1 łyżecz. sól

500 bulion drobiowy

Przygotowanie


1

Na patelni podsmażamy warzywa i kurki.

2

Dodajemy ryż, przyprawy i gotujemy wszystko w stopniowo dodawanym bulionie.

3

Odsączamy z bulionu i mieszamy z sosem Łowicz.

4

Na koniec doprawiamy gorgonzolą, która po roztopieniu i wmieszaniu w potrawę bardzo podnosi walory smakowe.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

465

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

64

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły