Risotto z kurkami
blackpearl20
Moją najukochańszą, ulubioną potrawą pod słońcem jest risotto. Uwielbiam potrawy z ryżem, a jeżeli jest to na dodatek potrawa wymyślona przez Włochów, to oczywiście musi być pyszna. Do risotto można dodać praktycznie wszystko, a i tak będzie wyśmienite. Przedstawię mój nieco zakręcony przepis na risotto z kurkami i warzywami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
465
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Moją najukochańszą, ulubioną potrawą pod słońcem jest risotto. Uwielbiam potrawy z ryżem, a jeżeli jest to na dodatek potrawa wymyślona przez Włochów, to oczywiście musi być pyszna. Do risotto można dodać praktycznie wszystko, a i tak będzie wyśmienite. Przedstawię mój nieco zakręcony przepis na risotto z kurkami i warzywami.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. sos neapolitański łowicz
200 g ryż
1 szt. cebula czerwone
100 g kurki oczyszczone
1 szt. papryka czerwona
1 puszka kukurydza konserwowa
1 puszka pomidory suszone
50 g gorgonzola
1 szczyp. suszony tymianek
1 łyżecz. papryka ostra w proszku
1 łyżecz. kurkuma
1 łyżecz. sól
500 bulion drobiowy
Przygotowanie
Na patelni podsmażamy warzywa i kurki.
Dodajemy ryż, przyprawy i gotujemy wszystko w stopniowo dodawanym bulionie.
Odsączamy z bulionu i mieszamy z sosem Łowicz.
Na koniec doprawiamy gorgonzolą, która po roztopieniu i wmieszaniu w potrawę bardzo podnosi walory smakowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
465
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.