Risotto z kurczakiem

m7
Risotto z kurczakiem

0

1 / 1

Moja wersja risotta - kremowa i delikatna

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szcz. pieprz

1 szcz. szafran

3 szcz. parmezan

200 g ryż arborio

0.30 szkl. wino białe wytrawne

1 szt. pierś kurczaka

2 szt. szalotki

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. masło

1 szt. cebula dymka

2 łyżka oliwa z oliwek

0.50 l bulion warzywny

Przygotowanie


1

Na rozgrane masło i oliwe dałam kurczaka, po chwili szalotki pokorojone i razme sie

2

smażyło, potem do tego dodałam ryz, wymieszalam wszystko, chwile sie razem smażyło, podlałam winem, poczekałam az odparuje, podlałam bulionem tak by tylko przykrył ryż, posypałam pieprzem, dodałam pokrojony ząbek czosnku oraz szafran, przykryłam. Co jakis czas dolewałam bulionu tyle aby ryz zmiekł. Pod koniec wrzuciłam zielona cześc dymki drobno pokrojona, posypałam jeszcze raz swiezo zmielonym pieprzem, dodałam troche masła, a na talerzu posypałam parmezanem (mała torebka kupna gotowego startego sera).

3

Wszystko byłoby ok gdyby nie... smak szafranu. Pierwszy raz go uzyłam nie znałam do tej pory jego smaku, kupilam dzis na probe zeby zobaczyc jak smakuje ta najdrozdza

4

przyprawa swiata, ale nie podszedl nam jego smak, nastepnym razem bedzie bez za to z kurkumą która nada ten sam złoty kolor. Samo risotto jest kremowe, delikatne i smaczne. Bedzie wiecej wersji

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły