Risotto z kurczakiem
m7
Moja wersja risotta - kremowa i delikatna
Wartości odżywcze na porcję
Energia
792
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
1 / 1
Moja wersja risotta - kremowa i delikatna
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. szafran
3 szczyp. parmezan
200 g ryż arborio
0.30 szkl. wino białe wytrawne
1 szt. pierś kurczaka
2 szt. szalotki
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. masło
1 szt. cebula dymka
2 łyżka oliwa z oliwek
0.50 l bulion warzywny
Przygotowanie
Na rozgrane masło i oliwe dałam kurczaka, po chwili szalotki pokorojone i razme sie
smażyło, potem do tego dodałam ryz, wymieszalam wszystko, chwile sie razem smażyło, podlałam winem, poczekałam az odparuje, podlałam bulionem tak by tylko przykrył ryż, posypałam pieprzem, dodałam pokrojony ząbek czosnku oraz szafran, przykryłam. Co jakis czas dolewałam bulionu tyle aby ryz zmiekł. Pod koniec wrzuciłam zielona cześc dymki drobno pokrojona, posypałam jeszcze raz swiezo zmielonym pieprzem, dodałam troche masła, a na talerzu posypałam parmezanem (mała torebka kupna gotowego startego sera).
Wszystko byłoby ok gdyby nie... smak szafranu. Pierwszy raz go uzyłam nie znałam do tej pory jego smaku, kupilam dzis na probe zeby zobaczyc jak smakuje ta najdrozdza
przyprawa swiata, ale nie podszedl nam jego smak, nastepnym razem bedzie bez za to z kurkumą która nada ten sam złoty kolor. Samo risotto jest kremowe, delikatne i smaczne. Bedzie wiecej wersji
Wartości odżywcze na porcję
Energia
792
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.