Risotto z karczochami

EkspertOdKuchni
Risotto z karczochami

0

0 / 0

Risotto z karczochami to kremowa, pożywna, aromatyczna i wyjątkowo smaczna propozycja na obiad lub kolację. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie lekkie dania. Delikatny ryż w połączeniu z wyrazistymi karczochami i soczystymi pestkami granatu nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. Życzymy smacznego!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g ryż arborio

1 szt. szalotka

2 szt. ząbki czosnku

500 ml bulion warzywny

150 ml białe wino

100 g karczochy w zalewie

200 g gorgonzola

0.50 szt. granat

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. masło klarowane do smażenia

Przygotowanie


1

Szalotkę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na maśle klarowanym. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Dodajemy marynowane karczochy i zalewamy białym winem. Dusimy przez około 10 minut.

2

Następnie dodajemy ryż arborio i zalewamy bulionem warzywnym. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.

3

Kiedy bulion wyparuje, dodajemy gorgonzolę i ściągamy patelnię z ognia. Całość dokładnie mieszamy.

4

Risotto z karczochami przekładamy na talerz i posypujemy granatem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

904

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

64

gram

Tłuszcze

131

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły