Risotto z cukinią i zieloną fasolką

monikap
Risotto z cukinią i zieloną fasolką

0

3.5 / 4

Danie szybkie i łatwe w przygotowaniu u mnie risotto wegetariańskie ale danie można wzbogacić dowolnymi dodatkami mięsem, grzybami, owocami morza jestem pewna, że polubią je nie tylko wegetarianie:)

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. chili

1 łyżecz. masło

200 g fasola szparagowa

1 szkl. ryż biały

2 szt. cukinia

1 szt. cebula

3 szt. tymianek

3 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka parmezan

0.50 l bulion warzywny

Przygotowanie


1

Cebule pokroić w pióra. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki, Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, ryż, podsmażyć przez ok. 2-3 min.

2

Do ryżu dodać cukinię i fasolkę szparagową.

3

Podlać 1/4 szklanki bulionu warzywnego. Mieszać i gotować przez kilka minut aż bulion odparuje. Potem dolewać stopniowo resztę bulionu, cały czas mieszając, aż ryż będzie gotowy.

4

Dodać łyżeczkę masła, posiekany tymianek, chili dusić jeszcze 1 min. na koniec posypać odrobiną parmezanu.Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem

Wartości odżywcze na porcję


Energia

333

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

49

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły