Risotto z cukinią i zieloną fasolką
monikap
Danie szybkie i łatwe w przygotowaniu u mnie risotto wegetariańskie ale danie można wzbogacić dowolnymi dodatkami mięsem, grzybami, owocami morza jestem pewna, że polubią je nie tylko wegetarianie:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
333
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.5 / 4
Danie szybkie i łatwe w przygotowaniu u mnie risotto wegetariańskie ale danie można wzbogacić dowolnymi dodatkami mięsem, grzybami, owocami morza jestem pewna, że polubią je nie tylko wegetarianie:)
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. chili
1 łyżecz. masło
200 g fasola szparagowa
1 szkl. ryż biały
2 szt. cukinia
1 szt. cebula
3 szt. tymianek
3 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka parmezan
0.50 l bulion warzywny
Przygotowanie
Cebule pokroić w pióra. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki, Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, ryż, podsmażyć przez ok. 2-3 min.
Do ryżu dodać cukinię i fasolkę szparagową.
Podlać 1/4 szklanki bulionu warzywnego. Mieszać i gotować przez kilka minut aż bulion odparuje. Potem dolewać stopniowo resztę bulionu, cały czas mieszając, aż ryż będzie gotowy.
Dodać łyżeczkę masła, posiekany tymianek, chili dusić jeszcze 1 min. na koniec posypać odrobiną parmezanu.Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
333
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.