Risotto z cukinią
kontakt_1
Świetny przepis na risotto wegetariańskie pełne aromatycznych warzyw i przypraw. Lekkie i wykwintne danie idealne dla rodziny, które sprawdzi się też na randkę i na imprezę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
647
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
124
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Świetny przepis na risotto wegetariańskie pełne aromatycznych warzyw i przypraw. Lekkie i wykwintne danie idealne dla rodziny, które sprawdzi się też na randkę i na imprezę.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g ryż do risotto
1 opak. tymbark jabłko wiśnia
1 szt. cukinia
100 g pieczarki
0.50 szt. papryka czerwona
0.50 szt. papryka żółta
1 szt. cebula
1 pęcz. natka pietruszki
1 łyżecz. curry
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżka olej
Przygotowanie
Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podduszamy na oleju w rondlu. Cukinię obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki. Pieczarki, umyte i pokrojone w plasterki dodajemy do rondla.
Papryki kroimy w plasterki i również dusimy je w rondlu z pozostałymi warzywami. Po kilku minutach dorzucamy fasolkę szparagową oraz łyżeczkę curry, sól i pieprz do smaku.
Dosypujemy ryż, mieszamy i zalewamy gorącą wodą tak, aby przykryła wszystko w rondlu i 1 cm ponad warzywa z ryżem. Dusimy wszystko ok 15 minut pod przykryciem, sprawdzając czy nie trzeba dodać wody.
Gdy ryż wchłonie całą wodę i zmięknie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
647
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
124
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.