Risotto z cukinią

kontakt_1
Risotto z cukinią

0

4 / 1

Świetny przepis na risotto wegetariańskie pełne aromatycznych warzyw i przypraw. Lekkie i wykwintne danie idealne dla rodziny, które sprawdzi się też na randkę i na imprezę.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g ryż do risotto

1 opak. tymbark jabłko wiśnia

1 szt. cukinia

100 g pieczarki

0.50 szt. papryka czerwona

0.50 szt. papryka żółta

1 szt. cebula

1 pęcz. natka pietruszki

1 łyżecz. curry

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podduszamy na oleju w rondlu. Cukinię obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki. Pieczarki, umyte i pokrojone w plasterki dodajemy do rondla.

2

Papryki kroimy w plasterki i również dusimy je w rondlu z pozostałymi warzywami. Po kilku minutach dorzucamy fasolkę szparagową oraz łyżeczkę curry, sól i pieprz do smaku.

3

Dosypujemy ryż, mieszamy i zalewamy gorącą wodą tak, aby przykryła wszystko w rondlu i 1 cm ponad warzywa z ryżem. Dusimy wszystko ok 15 minut pod przykryciem, sprawdzając czy nie trzeba dodać wody.

4

Gdy ryż wchłonie całą wodę i zmięknie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

647

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

124

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły