Risotto wegetariańskie
m7
Risotto w tej wersji wykombinowałam samodzielnie, chociaż pewnie wiele osób robi bardzo podobne.
0
0 / 0
Risotto w tej wersji wykombinowałam samodzielnie, chociaż pewnie wiele osób robi bardzo podobne.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
2 szcz. sól
2 szcz. pieprz
1 łyżeczka bazylia
1 łyżeczka sos sojowy
200 g ryż biały
300 g pieczarki
2 szt. cebula
3 szt. marchew
1 szt. kukurydza konserwowa
2 łyżka nać pietruszki
3 łyżka olej
Przygotowanie
Pieczarki, cebule i marchewki obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do dużego garnka na gorący olej aby się podsmażyła.
Pieczarki kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Pieczarki smażymy około 30 minut. W tym czasie mocno się skurczą i wypuszczą wodę. Jeśli cała woda wyparuje przed upływem 30 minut, można podlać je przegotowaną wodą lub bulionem aby się nic nie przypaliło.
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i po 30 minutach smażenia pieczarek wrzucamy ją do garnka. Po 10 minutach od wrzucenia marchewki dodajemy odcedzoną kukurydzę. Co chwilę mieszamy zawartość garnka aby nic nie przywarło, ewentualnie znowu podlewamy przegotowaną wodą lub bulionem.
Po kolejnych 10 minutach dodajemy ugotowany w osobnym garnku ryż. Następnie dodajemy zieloną pietruszkę, skrapiamy maggi lub sosem sojowym, dosypujemy ulubione zioła, np. bazylię, solimy i pieprzymy.
Wszystko dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze 10 minut na gazie. Risotto można jeść bez dodatków, ewentualnie z zieloną sałatą oblaną jogurtem.