Risotto wegetariańskie

m7
Risotto wegetariańskie

0

0 / 0

Risotto w tej wersji wykombinowałam samodzielnie, chociaż pewnie wiele osób robi bardzo podobne.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 szcz. sól

2 szcz. pieprz

1 łyżeczka bazylia

1 łyżeczka sos sojowy

200 g ryż biały

300 g pieczarki

2 szt. cebula

3 szt. marchew

1 szt. kukurydza konserwowa

2 łyżka nać pietruszki

3 łyżka olej

Przygotowanie


1

Pieczarki, cebule i marchewki obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do dużego garnka na gorący olej aby się podsmażyła.

2

Pieczarki kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Pieczarki smażymy około 30 minut. W tym czasie mocno się skurczą i wypuszczą wodę. Jeśli cała woda wyparuje przed upływem 30 minut, można podlać je przegotowaną wodą lub bulionem aby się nic nie przypaliło.

3

Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i po 30 minutach smażenia pieczarek wrzucamy ją do garnka. Po 10 minutach od wrzucenia marchewki dodajemy odcedzoną kukurydzę. Co chwilę mieszamy zawartość garnka aby nic nie przywarło, ewentualnie znowu podlewamy przegotowaną wodą lub bulionem.

4

Po kolejnych 10 minutach dodajemy ugotowany w osobnym garnku ryż. Następnie dodajemy zieloną pietruszkę, skrapiamy maggi lub sosem sojowym, dosypujemy ulubione zioła, np. bazylię, solimy i pieprzymy.

5

Wszystko dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze 10 minut na gazie. Risotto można jeść bez dodatków, ewentualnie z zieloną sałatą oblaną jogurtem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły