Risotto grzybowe

EkspertOdKuchni
Risotto grzybowe

0

0 / 0

Risotto grzybowe to popularne danie kuchni włoskiej, które zyskało popularność na całym świecie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i kremowej konsystencji. Do jego przygotowania wykorzystuje się krótkoziarnisty ryż arborio, który po ugotowaniu pozostaje jędrny, ale miękki w środku, co pozwala mu wchłonąć bulion i przyprawy. Risotto grzybowe to idealne danie dla miłośników grzybów, którzy chcą spróbować czegoś pysznego i sycącego na chłodne dni. Świetnie sprawdzi się zarówno jako obiad dla całej rodziny, jak i aromatyczna kolacja.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g ryż arborio

1 l bulion warzywny krakus

200 g podgrzybki

100 białe wino

1 szt. cebula szalotka

2 szt. czosnek

100 g parmezan

50 g masło

1 szt. natka pietruszki

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

W rondelku gotujemy grzyby ok. 20 minut. Po wystygnięciu kroimy je drobno.

2

W garnku podsmażamy na maśle drobno pokrojoną szalotkę i czosnek. Dodajemy ryż i smażymy, aż będzie szklisty.

3

Wlewamy wino i gotujemy, aż większość odparuje. Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo bulion do momentu aż ryż będzie al’dente.

4

Do ryżu dodajemy grzyby i gotujemy jeszcze przez 10 minut, cały czas mieszając.

5

Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i starty parmezan.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły