Risotto dyniowe z suszonymi pomidorami

EkspertOdKuchni
Risotto dyniowe z suszonymi pomidorami

0

0 / 0

Risotto dyniowe z suszonymi pomidorami to kremowe, aromatyczne i wyjątkowo smaczne danie, które idealnie wpasuje się w jesienny klimat. To świetna propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej oraz tych, którzy cenią sezonowe składniki w niebanalnym wydaniu. Połączenie delikatnego ryżu z lekko słodką dynią i wyrazistymi suszonymi pomidorami doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i elegancką kolację. Życzymy smacznego!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g ryż arborio

1 l bulion warzywny

300 g dynia hokkaido

1 szt. cebula biała

3 szt. ząbki czosnku

150 g pomidory suszone

150 ml białe wino wytrawne

50 g masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


1

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę białą i czosnek.

2

Wsypujemy suchy ryż arborio i smażymy przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając.

3

Do ryżu wlewamy białe wino wytrawne i pokrojoną w kostkę dynię.

4

Gotujemy ryż do momentu, aż wchłonie wino.

5

Następnie dodajemy stopniowo bulion warzywny, cały czas mieszając ryż. Kontynuujemy ten proces z dolewaniem bulionu przez około 15 minut, aż ryż będzie al dente.

6

Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy do risotto pod koniec gotowania.

7

Gdy risotto dyniowe z suszonymi pomidorami jest gotowe, dodajemy masło i doprawiamy solą i czarnym pieprzem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły