Risotto buraczane z kozim serem
EkspertOdKuchni
Risotto buraczane z kozim serem to wyjątkowo smaczne, pożywne i kolorowe danie, które idealnie sprawdzi się na codzienny obiad, kolację lub wyjątkowe okazje. Naturalna słodycz buraków idealnie kontrastuje z wyrazistym smakiem koziego sera.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
786
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Risotto buraczane z kozim serem to wyjątkowo smaczne, pożywne i kolorowe danie, które idealnie sprawdzi się na codzienny obiad, kolację lub wyjątkowe okazje. Naturalna słodycz buraków idealnie kontrastuje z wyrazistym smakiem koziego sera.
12
Składniki
110 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. cebula
250 g buraki
3 szt. ząbki czosnku
30 ml oliwa
100 g ryż arborio
100 ml białe wino
0.50 łyżka tymianek
500 ml bulion warzywny
120 g ser kozi roladka
60 g ser grana padano
30 g masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Buraki upiecz w piekarniku do miękkości w 180°C przez około godzinę, a następnie zetrzyj je na tarce, wrzuć do bulionu i zagotuj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż całość na patelni.
Dodaj ryż i podsmażaj przez 3 minuty, aż stanie się szklisty.
Na patelnię wlej wino, zamieszaj i poczekaj, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj tymianek, a następnie bulion wraz z burakami.
Mieszaj, aż do wchłonięcia całego bulionu. Powtarzaj czynność do momentu, gdy skończy się bulion, a ryż będzie al dente.
Do risotto dodaj tarty ser grana padano, a kiedy się rozpuści, dodaj masło.
Ściągnij patelnię z ognia i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Risotto serwuj z serem kozim na wierzchu oraz gałązką tymianku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
786
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.