Risotto buraczane z kozim serem

EkspertOdKuchni
Risotto buraczane z kozim serem

0

0 / 0

Risotto buraczane z kozim serem to wyjątkowo smaczne, pożywne i kolorowe danie, które idealnie sprawdzi się na codzienny obiad, kolację lub wyjątkowe okazje. Naturalna słodycz buraków idealnie kontrastuje z wyrazistym smakiem koziego sera.

12

Składniki

110 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. cebula

250 g buraki

3 szt. ząbki czosnku

30 ml oliwa

100 g ryż arborio

100 ml białe wino

0.50 łyżka tymianek

500 ml bulion warzywny

120 g ser kozi roladka

60 g ser grana padano

30 g masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Buraki upiecz w piekarniku do miękkości w 180°C przez około godzinę, a następnie zetrzyj je na tarce, wrzuć do bulionu i zagotuj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

2

Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż całość na patelni.

3

Dodaj ryż i podsmażaj przez 3 minuty, aż stanie się szklisty.

4

Na patelnię wlej wino, zamieszaj i poczekaj, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj tymianek, a następnie bulion wraz z burakami.

5

Mieszaj, aż do wchłonięcia całego bulionu. Powtarzaj czynność do momentu, gdy skończy się bulion, a ryż będzie al dente.

6

Do risotto dodaj tarty ser grana padano, a kiedy się rozpuści, dodaj masło.

7

Ściągnij patelnię z ognia i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

8

Risotto serwuj z serem kozim na wierzchu oraz gałązką tymianku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

786

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

54

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły