Risotto al limone

EkspertOdKuchni

Jeśli marzysz o lekkim, a jednocześnie wyrafinowanym daniu rodem z włoskiej kuchni, risotto al limone będzie strzałem w dziesiątkę! To kremowe risotto z nutą świeżej cytryny zachwyca delikatnym smakiem, aksamitną konsystencją i subtelnym aromatem. Idealnie sprawdzi się jako elegancki obiad lub kolacja, a także jako dodatek do ryb czy drobiu. Proste składniki – ryż arborio, białe wino, parmezan, masło i skórka z cytryny – tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków, która przeniesie Cię prosto do słonecznej Italii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
268
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jeśli marzysz o lekkim, a jednocześnie wyrafinowanym daniu rodem z włoskiej kuchni, risotto al limone będzie strzałem w dziesiątkę! To kremowe risotto z nutą świeżej cytryny zachwyca delikatnym smakiem, aksamitną konsystencją i subtelnym aromatem. Idealnie sprawdzi się jako elegancki obiad lub kolacja, a także jako dodatek do ryb czy drobiu. Proste składniki – ryż arborio, białe wino, parmezan, masło i skórka z cytryny – tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków, która przeniesie Cię prosto do słonecznej Italii.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g ryż arborio
1 l bulion warzywny
2 łyżka masło
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
2 szt. cytryna
0.50 szkl. białe wino
35 g parmezan tarty
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
W dużym garnku podgrzej bulion i utrzymuj go na małym ogniu.
W rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż około 3-4 minuty, aż będą miękkie i lekko złociste.
Dodaj ryż do rondla i smaż przez minutę, ciągle mieszając.
Wlej wino do ryżu i gotuj, mieszając, aż wchłonie płyn.
Szafran rozpuść w 2-3 łyżkach ciepłej wody. Wlej do ryżu i kontynuuj gotowanie.
Stopniowo dodawaj po chochelce bulionu do ryżu, aż każda z nich zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki i kremowy. Zajmie to około 18-20 minut.
Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do ryżu. Dosyp również parmezan i wymieszaj wszystkie składniki, aż dokładnie się połączą.
Dopraw risotto solą i pieprzem według własnego gustu.
Podawaj risotto al limone posypane posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
268
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.