Risotto al limone

EkspertOdKuchni
Risotto al limone

0

0 / 0

Risotto al limone klasyczne włoskie danie, które dosłownie oznacza „risotto z cytryną”. To wyjątkowo smaczne połączenie kremowego ryżu, aromatycznej cytryny i wyrazistego szafranu, które idealnie sprawdzi się na obiad lub elegancką kolację. Życzymy smacznego!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g ryż arborio

1 l bulion warzywny

2 łyżka masło

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

2 szt. cytryna

0.50 szkl. białe wino

35 g parmezan tarty

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 pęcz. natka pietruszki do posypania

Przygotowanie


1

W dużym garnku podgrzej bulion i utrzymuj go na małym ogniu.

2

W rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż około 3-4 minuty, aż będą miękkie i lekko złociste.

3

Dodaj ryż do rondla i smaż przez minutę, ciągle mieszając.

4

Wlej wino do ryżu i gotuj, mieszając, aż wchłonie płyn.

5

Szafran rozpuść w 2-3 łyżkach ciepłej wody. Wlej do ryżu i kontynuuj gotowanie.

6

Stopniowo dodawaj po chochelce bulionu do ryżu, aż każda z nich zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki i kremowy. Zajmie to około 18-20 minut.

7

Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do ryżu. Dosyp również parmezan i wymieszaj wszystkie składniki, aż dokładnie się połączą.

8

Dopraw risotto solą i pieprzem według własnego gustu.

9

Podawaj risotto al limone posypane posiekaną natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły