Risotto al limone
EkspertOdKuchni
Risotto al limone klasyczne włoskie danie, które dosłownie oznacza „risotto z cytryną”. To wyjątkowo smaczne połączenie kremowego ryżu, aromatycznej cytryny i wyrazistego szafranu, które idealnie sprawdzi się na obiad lub elegancką kolację. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Risotto al limone klasyczne włoskie danie, które dosłownie oznacza „risotto z cytryną”. To wyjątkowo smaczne połączenie kremowego ryżu, aromatycznej cytryny i wyrazistego szafranu, które idealnie sprawdzi się na obiad lub elegancką kolację. Życzymy smacznego!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g ryż arborio
1 l bulion warzywny
2 łyżka masło
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
2 szt. cytryna
0.50 szkl. białe wino
35 g parmezan tarty
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
W dużym garnku podgrzej bulion i utrzymuj go na małym ogniu.
W rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż około 3-4 minuty, aż będą miękkie i lekko złociste.
Dodaj ryż do rondla i smaż przez minutę, ciągle mieszając.
Wlej wino do ryżu i gotuj, mieszając, aż wchłonie płyn.
Szafran rozpuść w 2-3 łyżkach ciepłej wody. Wlej do ryżu i kontynuuj gotowanie.
Stopniowo dodawaj po chochelce bulionu do ryżu, aż każda z nich zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki i kremowy. Zajmie to około 18-20 minut.
Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do ryżu. Dosyp również parmezan i wymieszaj wszystkie składniki, aż dokładnie się połączą.
Dopraw risotto solą i pieprzem według własnego gustu.
Podawaj risotto al limone posypane posiekaną natką pietruszki.