Rigatoni z sosem mascarpone
m7
Bardzo smaczne i szybkie danie obiadowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
719
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo smaczne i szybkie danie obiadowe.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg pomidor
50 g masło
400 g makaron rigatoni
100 g parmezan
1 szt. czosnek
10 szt. świeża bazylia
2 łyżka przecier pomidorowy łowicz
5 łyżka serek mascarpone
Przygotowanie
Pomidory wrzucić na parę sekund do wrzątku, zdjąć skórkę, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
W dużej głębokiej patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekany czosnek i chwilę podsmażać.
Dodać pomidory, poddusić, ciągle mieszając. Następnie dodać przecier pomidorowy, podgotować ok. 2 minut, dodać serek mascarpone.
Sos zagotować, doprawić chili i solą, zdjąć z ognia, dodać bazylię. Odstawić w ciepłe miejsce.
Makaron rigatoni ugotować al dente, odcedzić.
Wyłożyć makaron na patelnie z sosem, wymieszać.
Posypać startym parmezanem, jeszcze raz wymieszać.
Udekorować listkiem bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
719
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
82
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.