Rigatoni z sosem mascarpone

m7
Rigatoni z sosem mascarpone

0

0 / 0

Bardzo smaczne i szybkie danie obiadowe.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg pomidor

50 g masło

400 g makaron rigatoni

100 g parmezan

1 szt. czosnek

10 szt. świeża bazylia

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

5 łyżka serek mascarpone

Przygotowanie


1

Pomidory wrzucić na parę sekund do wrzątku, zdjąć skórkę, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.

2

W dużej głębokiej patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekany czosnek i chwilę podsmażać.

3

Dodać pomidory, poddusić, ciągle mieszając. Następnie dodać przecier pomidorowy, podgotować ok. 2 minut, dodać serek mascarpone.

4

Sos zagotować, doprawić chili i solą, zdjąć z ognia, dodać bazylię. Odstawić w ciepłe miejsce.

5

Makaron rigatoni ugotować al dente, odcedzić.

6

Wyłożyć makaron na patelnie z sosem, wymieszać.

7

Posypać startym parmezanem, jeszcze raz wymieszać.

8

Udekorować listkiem bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

719

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

82

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły