Rigatoni alla Carbonara

m7
Rigatoni alla Carbonara

0

0 / 0

Pyszna, kremowa, prawdziwie włoska Carbonara.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz

400 g makaron

250 g boczek wędzony

150 g parmezan

4 szt. żółtko jaja kurzego

Przygotowanie


1

Składniki:

2

- 400 g makaronu Rigatoni

3

- 250 g guanciale (wędzonego podgardla wieprzowego) lub pancetty

4

- oliwa z oliwek

5

- pieprz

6

- 4 żółtka

7

- 150 g sera pecorino romano lub parmigiano reggiano

8

Przygotowanie:

9

Guanciale lub pancettę kroimy w 0,5 cm kostkę. Rozgrzewamy patelnię z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, następnie smażymy guanciale, aż się skarmelizuje. W międzyczasie gotujemy 5 litrów wody, kiedy zacznie wrzeć, dodajemy 12 g soli. Gotujemy pastę, aż będzie al dente. Następnie odsączamy, mieszamy z guanciale, zdejmujemy z ognia i łączymy z czterema zółtkami oraz tartym serem pecorino romano. Kiedy pasta wymiesza się z pozostałymi składnikami, natychmiast podajemy. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

804

kcal

Białka

40

gram

Węglowodany

76

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły