Rigatoni alla Carbonara
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Rigatoni alla Carbonara](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976291916.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszna, kremowa, prawdziwie włoska Carbonara.
0
0 / 0
Pyszna, kremowa, prawdziwie włoska Carbonara.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
400 g makaron
250 g boczek wędzony
150 g parmezan
4 szt. żółtko jaja kurzego
Przygotowanie
Składniki:
- 400 g makaronu Rigatoni
- 250 g guanciale (wędzonego podgardla wieprzowego) lub pancetty
- oliwa z oliwek
- pieprz
- 4 żółtka
- 150 g sera pecorino romano lub parmigiano reggiano
Przygotowanie:
Guanciale lub pancettę kroimy w 0,5 cm kostkę. Rozgrzewamy patelnię z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, następnie smażymy guanciale, aż się skarmelizuje. W międzyczasie gotujemy 5 litrów wody, kiedy zacznie wrzeć, dodajemy 12 g soli. Gotujemy pastę, aż będzie al dente. Następnie odsączamy, mieszamy z guanciale, zdejmujemy z ognia i łączymy z czterema zółtkami oraz tartym serem pecorino romano. Kiedy pasta wymiesza się z pozostałymi składnikami, natychmiast podajemy. Smacznego!