0

Składniki

1 Szczypta
pieprz
400 Gramów
makaron
250 Gramów
boczek wędzony
150 Gramów
parmezan
4 Sztuki
żółtko jaja kurzego
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Składniki:
  2. - 400 g makaronu Rigatoni
  3. - 250 g guanciale (wędzonego podgardla wieprzowego) lub pancetty
  4. - oliwa z oliwek
  5. - pieprz
  6. - 4 żółtka
  7. - 150 g sera pecorino romano lub parmigiano reggiano
  8. Przygotowanie:
  9. Guanciale lub pancettę kroimy w 0,5 cm kostkę. Rozgrzewamy patelnię z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, następnie smażymy guanciale, aż się skarmelizuje. W międzyczasie gotujemy 5 litrów wody, kiedy zacznie wrzeć, dodajemy 12 g soli. Gotujemy pastę, aż będzie al dente. Następnie odsączamy, mieszamy z guanciale, zdejmujemy z ognia i łączymy z czterema zółtkami oraz tartym serem pecorino romano. Kiedy pasta wymiesza się z pozostałymi składnikami, natychmiast podajemy. Smacznego!

Opis

Pyszna, kremowa, prawdziwie włoska Carbonara.

Podobne przepisy

Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Średni Do 40 min
Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Fale w groszku

Łatwy Do 40 min
Fale w groszku

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Kokardki z kurczakiem

Łatwy Do 40 min
Kokardki z kurczakiem

Kolanka na boczku

Łatwy Do 40 min
Kolanka na boczku

Kotlety z kaszy gryczanej

Łatwy Do 1 godz
Kotlety z kaszy gryczanej

Lasagne pomarańczowe

Trudny Do 1 godz
Lasagne pomarańczowe

Lasagne z beszamelem

Łatwy Do 1 godz
Lasagne z beszamelem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!