0

Składniki

1 Szczypta
pieprz
400 Gramów
makaron
250 Gramów
boczek wędzony
150 Gramów
parmezan
4 Sztuki
żółtko jaja kurzego
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Składniki:
  2. - 400 g makaronu Rigatoni
  3. - 250 g guanciale (wędzonego podgardla wieprzowego) lub pancetty
  4. - oliwa z oliwek
  5. - pieprz
  6. - 4 żółtka
  7. - 150 g sera pecorino romano lub parmigiano reggiano
  8. Przygotowanie:
  9. Guanciale lub pancettę kroimy w 0,5 cm kostkę. Rozgrzewamy patelnię z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, następnie smażymy guanciale, aż się skarmelizuje. W międzyczasie gotujemy 5 litrów wody, kiedy zacznie wrzeć, dodajemy 12 g soli. Gotujemy pastę, aż będzie al dente. Następnie odsączamy, mieszamy z guanciale, zdejmujemy z ognia i łączymy z czterema zółtkami oraz tartym serem pecorino romano. Kiedy pasta wymiesza się z pozostałymi składnikami, natychmiast podajemy. Smacznego!

Opis

Pyszna, kremowa, prawdziwie włoska Carbonara.

Podobne przepisy

Kaszotto z aromatycznymi pomidorami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kaszotto z aromatycznymi pomidorami

Spaghetti

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti

Bigos

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos

Bigos z młodej kapusty

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Bigos z młodej kapusty

Domowa fasolka po bretońsku

Przepis
Średni Do 3 godz
Domowa fasolka po bretońsku

Kura w potrawce

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Kura w potrawce

Fale w groszku

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fale w groszku

Pełnoziarniste spaghetti carbonara

Przepis
Średni Do 40 min
Pełnoziarniste spaghetti carbonara

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!