Renifery Cake Pops
Kakao DecoMorreno
Zabawa w kuchni? Czemu nie! Idealny pomysł na świąteczny czas - cake popsy! Sprawdź nasz przepis na czekoladowe lizaki w kształcie reniferów. Pyszna, słodka przekąska dla najmłodszych i tych nieco starszych!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
209
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 5
Zabawa w kuchni? Czemu nie! Idealny pomysł na świąteczny czas - cake popsy! Sprawdź nasz przepis na czekoladowe lizaki w kształcie reniferów. Pyszna, słodka przekąska dla najmłodszych i tych nieco starszych!
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
30 g kakao decomorreno
415 g mąka pszenna tortowa lubella
145 g cukier
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. sól
500 maślanka
150 g masło roztopione
70 g mus jabłkowy
200 g kremowy serek
80 szt. precelki
2 szt. czekolada
0.50 szt. gorzka czekolada
1 szt. czekolada biała
2 łyżecz. olej
1 szt. czerwony barwnik spożywczy w paście
Przygotowanie
Mąkę wymieszaj z kakao, cukrem, szczyptą soli oraz sodą oczyszczoną. Następnie wlej maślankę, rozpuszczone masło oraz mus jabłkowy. Wymieszaj ciasto, włóż do formy i piecz przez około 45 minut w temperaturze 180°C.
Gdy ciasto wystygnie pokrusz je na drobne kawałki i połącz z kremowym serkiem. Uformuj równej wielkości kulki 25-30 sztuk.
Rozpuść w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Końcówkę patyczka zamocz w czekoladzie i nabij kulkę z ciasta na patyczek, dzięki temu ciasto nie będzie spadać z patyczka. Włóż cake popsy na co najmniej 30 minut do lodówki.
Przygotuj w tym czasie precelkowe poroże krojąc precle na pół. Ponownie rozpuść czekoladę i pokryj dokładnie każdego cake popsa (jeśli czekolada jest zbyt gęsta można dodać 1-2 łyżeczki oleju). Od razu włóż precelkowe poroże i schłodź ponownie przez co najmniej 60 minut.
Na koniec rozpuść białą i gorzką czekoladę. Do ½ części białej czekolady dodaj czerwony barwnik. Wszystkie czekolady przełóż do worków cukierniczych. Za pomocą białej czekolady wykonaj oczy, czerwoną czekoladą nosy, a gorzką źrenice oraz uśmiechnięte buźki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
209
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.