Razowe bułeczki
tyna
Zdrowe bułeczki na śniadanie zamiast sklepowej drożdżówki. Zrobione z mąki 3 Zboża są pełne błonnika i minerałów.
0
0 / 0
Zdrowe bułeczki na śniadanie zamiast sklepowej drożdżówki. Zrobione z mąki 3 Zboża są pełne błonnika i minerałów.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
3 szkl. mąka lubella pełne ziarno 3 zboża
1 szkl. mleko
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. żółtko jaja kurzego
3 łyżka miód
3 łyżka olej
5 dag. drożdże
0.50 szkl. dżem
0.50 opak. ser biały
Przygotowanie
Przygotowujemy rozczyn: wsypujemy mąkę do miski i robimy dołek, rozkruszamy drożdże, zalewamy pół szklanki ciepłego mleka i dodajemy pół łyżeczki cukru do rozczynu. Zostawiamy na 15 minut aż rozczyn wyrośnie.
Całe jajka roztrzepujemy z miodem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Całość lekko podgrzewamy.
Podgrzane jajka dolewamy do rozczynu i zagniatamy ciasto. Jak ciasto będzie prawie wyrobione dolewamy olej.
Gdy ciasto odchodzi od ręki zostawiamy je na około pół godziny w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Urywamy kawałek ciasta, formujemy w rękach na płaski placek o grubości około 1,5 cm, nakładamy do środka łyżkę nadzienia (dżem lub ser) i zawijamy, jak pączek.
Pieczemy na wysmarowanej tłuszczem blasze około pół godziny w temperaturze 180 stopni.