Razowe bułeczki

tyna
Razowe bułeczki

0

0 / 0

Zdrowe bułeczki na śniadanie zamiast sklepowej drożdżówki. Zrobione z mąki 3 Zboża są pełne błonnika i minerałów.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

3 szkl. mąka lubella pełne ziarno 3 zboża

1 szkl. mleko

5 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. żółtko jaja kurzego

3 łyżka miód

3 łyżka olej

5 dek. drożdże

0.50 szkl. dżem

0.50 opak. ser biały

Przygotowanie


1

Przygotowujemy rozczyn: wsypujemy mąkę do miski i robimy dołek, rozkruszamy drożdże, zalewamy pół szklanki ciepłego mleka i dodajemy pół łyżeczki cukru do rozczynu. Zostawiamy na 15 minut aż rozczyn wyrośnie.

2

Całe jajka roztrzepujemy z miodem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Całość lekko podgrzewamy.

3

Podgrzane jajka dolewamy do rozczynu i zagniatamy ciasto. Jak ciasto będzie prawie wyrobione dolewamy olej.

4

Gdy ciasto odchodzi od ręki zostawiamy je na około pół godziny w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

5

Urywamy kawałek ciasta, formujemy w rękach na płaski placek o grubości około 1,5 cm, nakładamy do środka łyżkę nadzienia (dżem lub ser) i zawijamy, jak pączek.

6

Pieczemy na wysmarowanej tłuszczem blasze około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły