Ravioli ze szpinakiem i ricottą

EkspertOdKuchni
Ravioli ze szpinakiem i ricottą

0

0 / 0

Ravioli ze szpinakiem i ricottą to pyszne pierożki pochodzące z kuchni włoskiej, które skradły serca smakoszy na całym świecie. To świetny wybór zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i romantyczną kolację w towarzystwie wina. Delikatne ciasto na bazie mąki i jajek w połączeniu z kremowym nadzieniem z ricotty i szpinaku zasmakuje wszystkim miłośnikom włoskich smaków. Ravioli serwuj z masłem i parmezanem. Smacznego!

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szt. żółtka

3 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. sól

1 szczyp. kurkuma

200 g szpinak baby

100 g ricotta

1 szt. masło do smażenia

333 g lubella mąka poznańska

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, żółtka, oliwę z oliwek, szczyptę soli i kurkumy. Ciasto wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej kuli. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

2

W międzyczasie na maśle smażymy czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy szpinak baby, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu, gdy odparuje cała woda ze szpinaku. Odstawiamy do ostygnięcia.

3

Gdy szpinak ostygnie, kroimy go drobno i mieszamy z ricottą.

4

Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na cztery części i wałkujemy do uzyskania cienkiego płatu. Co jakiś czas posypujemy mąką, aby nie przykleiło się do wałka. Można również skorzystać z maszynki do makaronu.

5

Płat kładziemy na formę do ravioli, delikatnie dociskamy do wgłębienia, a następnie wykładamy farsz.

6

Na górę kładziemy kolejny płat i wałkujemy tak, aby podczas gotowania ravioli się nie porozklejały.

7

Całość wyciągamy z formy i za pomocą radełka dzielimy na kwadratowe części.

8

Ravioli wrzucamy do osolonej wrzącej wody i od momentu wypłynięcia gotujemy przez około 3 minuty.

9

Podajemy z tartym parmezanem i roztopionym masłem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły