Ravioli ze szpinakiem i ricottą
EkspertOdKuchni
Ravioli ze szpinakiem i ricottą to pyszne pierożki pochodzące z kuchni włoskiej, które skradły serca smakoszy na całym świecie. To świetny wybór zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i romantyczną kolację w towarzystwie wina. Delikatne ciasto na bazie mąki i jajek w połączeniu z kremowym nadzieniem z ricotty i szpinaku zasmakuje wszystkim miłośnikom włoskich smaków. Ravioli serwuj z masłem i parmezanem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
809
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ravioli ze szpinakiem i ricottą to pyszne pierożki pochodzące z kuchni włoskiej, które skradły serca smakoszy na całym świecie. To świetny wybór zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i romantyczną kolację w towarzystwie wina. Delikatne ciasto na bazie mąki i jajek w połączeniu z kremowym nadzieniem z ricotty i szpinaku zasmakuje wszystkim miłośnikom włoskich smaków. Ravioli serwuj z masłem i parmezanem. Smacznego!
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szt. żółtka
3 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól
1 szczyp. kurkuma
200 g szpinak baby
100 g ricotta
1 szt. masło do smażenia
333 g lubella mąka poznańska
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, żółtka, oliwę z oliwek, szczyptę soli i kurkumy. Ciasto wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej kuli. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
W międzyczasie na maśle smażymy czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy szpinak baby, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu, gdy odparuje cała woda ze szpinaku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy szpinak ostygnie, kroimy go drobno i mieszamy z ricottą.
Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na cztery części i wałkujemy do uzyskania cienkiego płatu. Co jakiś czas posypujemy mąką, aby nie przykleiło się do wałka. Można również skorzystać z maszynki do makaronu.
Płat kładziemy na formę do ravioli, delikatnie dociskamy do wgłębienia, a następnie wykładamy farsz.
Na górę kładziemy kolejny płat i wałkujemy tak, aby podczas gotowania ravioli się nie porozklejały.
Całość wyciągamy z formy i za pomocą radełka dzielimy na kwadratowe części.
Ravioli wrzucamy do osolonej wrzącej wody i od momentu wypłynięcia gotujemy przez około 3 minuty.
Podajemy z tartym parmezanem i roztopionym masłem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
809
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.