Ravioli z wołowiną w sosie własnym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
goodfoodlover
![Ravioli z wołowiną w sosie własnym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974103241.jpeg&w=3840&q=75)
Domowe ravioli (włoskie pierożki) z wołowiną to nie tylko dobra zabawa w kuchni. To potrawa o genialnym smaku, którą warto celebrować w gronie rodziny lub przyjaciół. Poznawaj tradycyjną kuchnię włoską razem z nami!
1
0 / 0
Domowe ravioli (włoskie pierożki) z wołowiną to nie tylko dobra zabawa w kuchni. To potrawa o genialnym smaku, którą warto celebrować w gronie rodziny lub przyjaciół. Poznawaj tradycyjną kuchnię włoską razem z nami!
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 wino czerwone
100 oliwa
1 szczyp. pieprz
0.20 pęcz. nać pietruszki
2 łyżecz. sól
500 g mięso wołowe
400 g mąka lubella puszysta poznańska
1 szkl. bulion warzywny
0.50 szkl. ciepła woda
2 szt. marchew
1 szt. cebula
1 szt. pietruszka
2 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta : Jajka wbij do miseczki i rozbełtaj widelcem. Na stopnicę wysyp mąkę i sól Zrób wgłębienie w środku i wlej wodę, jajka oraz oliwę. Wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulę i owiń w folię spożywczą. Odstaw na 30 minut
Przygotowanie ravioli : Mięso drobno posiekaj nożem. Z sosu wyciągnij warzywa i dopraw do smaku. Podziel ciasto na 2 części. Cieńko rozwałkuj. Na jednym płacie ciasta, w niewielkich odstępach obok siebie ułóż farsz z natką pietruszki
Przykryj drugim ciastem. Delikatnie dociśnij do farszu i wytnij kółka. Ravioli gotuj w osolonym wrzątku przez 4-5 minut. Gotowe ravioli polej sosem.
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej olej i podsmaż mięso pokrojone na kawałki. Wlej wino i bulion tak aby delikatnie zakrywało mięso. Dodaj wcześniej przygotowane warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy. Duś 1 godzinę na wolnym ogniu