Ravioli z wołowiną w sosie własnym

goodfoodlover
Ravioli z wołowiną w sosie własnym

1

0 / 0

Domowe ravioli (włoskie pierożki) z wołowiną to nie tylko dobra zabawa w kuchni. To potrawa o genialnym smaku, którą warto celebrować w gronie rodziny lub przyjaciół. Poznawaj tradycyjną kuchnię włoską razem z nami!

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 wino czerwone

100 oliwa

1 szczyp. pieprz

0.20 pęcz. nać pietruszki

2 łyżecz. sól

500 g mięso wołowe

400 g mąka lubella puszysta poznańska

1 szkl. bulion warzywny

0.50 szkl. ciepła woda

2 szt. marchew

1 szt. cebula

1 szt. pietruszka

2 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Przygotowanie ciasta : Jajka wbij do miseczki i rozbełtaj widelcem. Na stopnicę wysyp mąkę i sól Zrób wgłębienie w środku i wlej wodę, jajka oraz oliwę. Wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulę i owiń w folię spożywczą. Odstaw na 30 minut

2

Przygotowanie ravioli : Mięso drobno posiekaj nożem. Z sosu wyciągnij warzywa i dopraw do smaku. Podziel ciasto na 2 części. Cieńko rozwałkuj. Na jednym płacie ciasta, w niewielkich odstępach obok siebie ułóż farsz z natką pietruszki

3

Przykryj drugim ciastem. Delikatnie dociśnij do farszu i wytnij kółka. Ravioli gotuj w osolonym wrzątku przez 4-5 minut. Gotowe ravioli polej sosem.

4

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej olej i podsmaż mięso pokrojone na kawałki. Wlej wino i bulion tak aby delikatnie zakrywało mięso. Dodaj wcześniej przygotowane warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy. Duś 1 godzinę na wolnym ogniu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły