Ravioli z ricottą i szpinakiem

EkspertOdKuchni
Ravioli z ricottą i szpinakiem

0

0 / 0

Ravioli z ricottą i szpinakiem to pyszne danie kuchni włoskiej, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kremowych i aromatycznych potraw. To rodzaj pierożków, które składają się z dwóch cienkich warstw ciasta, wypełnionych smacznym farszem. Możesz podać je jako danie główne na romantycznej kolacji przy świecach, serwować na eleganckim przyjęciu lub zaskoczyć nimi swoją rodzinę i przyjaciół na niedzielny obiad. Ravioli z ricottą i szpinakiem jest nie tylko smaczne, ale także estetyczne, dzięki czemu będzie doskonale prezentować się na talerzu. Życzymy smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. oliwa z oliwek

0.25 łyżecz. sól

200 g świeży szpinak

200 g ser ricotta

1 szt. cebula szalotka

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka oliwa z oliwek

4 łyżka masło

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

1 szczyp. gałka muszkatołowa

Przygotowanie


1

W dużej misce połącz mąkę pszenną, jajko, żółtka jaj, oliwę z oliwek i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, a następnie owiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.

2

W międzyczasie przygotuj farsz. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę szalotkę i czosnek, a następnie smaż przez kilka minut.

3

Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie. Odstaw patelnię z ognia do ostygnięcia.

4

Wymieszaj ostudzone nadzienie ze serem ricotta. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.

5

Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj każdą część na cienkie płaty.

6

Na jednym z płatów wykładaj łyżeczkę nadzienia w równych odstępach (ok. 5 cm), a dookoła niego posmaruj ciasto odrobiną wody.

7

Przykryj nadzienie drugim płatem ciasta.

8

Użyj foremki do ciastek lub noża, aby wykroić ravioli. Brzegi dociśnij mocno widelcem, aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania.

9

W dużym garnku doprowadź osoloną wodę do wrzenia.

10

Wrzuć ravioli do wrzącej wody i gotuj przez 2-3 minuty lub do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

11

Wyjmij ravioli łyżką cedzakową i odcedź.

12

Serwuj z roztopionym masłem i świeżą bazylią.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły