Ravioli z ricottą i szpinakiem
EkspertOdKuchni
Ravioli z ricottą i szpinakiem to pyszne danie kuchni włoskiej, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kremowych i aromatycznych potraw. To rodzaj pierożków, które składają się z dwóch cienkich warstw ciasta, wypełnionych smacznym farszem. Możesz podać je jako danie główne na romantycznej kolacji przy świecach, serwować na eleganckim przyjęciu lub zaskoczyć nimi swoją rodzinę i przyjaciół na niedzielny obiad. Ravioli z ricottą i szpinakiem jest nie tylko smaczne, ale także estetyczne, dzięki czemu będzie doskonale prezentować się na talerzu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
286
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ravioli z ricottą i szpinakiem to pyszne danie kuchni włoskiej, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kremowych i aromatycznych potraw. To rodzaj pierożków, które składają się z dwóch cienkich warstw ciasta, wypełnionych smacznym farszem. Możesz podać je jako danie główne na romantycznej kolacji przy świecach, serwować na eleganckim przyjęciu lub zaskoczyć nimi swoją rodzinę i przyjaciół na niedzielny obiad. Ravioli z ricottą i szpinakiem jest nie tylko smaczne, ale także estetyczne, dzięki czemu będzie doskonale prezentować się na talerzu. Życzymy smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. oliwa z oliwek
0.25 łyżecz. sól
200 g świeży szpinak
200 g ser ricotta
1 szt. cebula szalotka
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka oliwa z oliwek
4 łyżka masło
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 szczyp. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
W dużej misce połącz mąkę pszenną, jajko, żółtka jaj, oliwę z oliwek i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, a następnie owiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotuj farsz. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę szalotkę i czosnek, a następnie smaż przez kilka minut.
Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie. Odstaw patelnię z ognia do ostygnięcia.
Wymieszaj ostudzone nadzienie ze serem ricotta. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj każdą część na cienkie płaty.
Na jednym z płatów wykładaj łyżeczkę nadzienia w równych odstępach (ok. 5 cm), a dookoła niego posmaruj ciasto odrobiną wody.
Przykryj nadzienie drugim płatem ciasta.
Użyj foremki do ciastek lub noża, aby wykroić ravioli. Brzegi dociśnij mocno widelcem, aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania.
W dużym garnku doprowadź osoloną wodę do wrzenia.
Wrzuć ravioli do wrzącej wody i gotuj przez 2-3 minuty lub do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Wyjmij ravioli łyżką cedzakową i odcedź.
Serwuj z roztopionym masłem i świeżą bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
286
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.