Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Nie ma świąt bez słodkości w moim domu. Makowe potrawy mogą stać się bardzo ciekawe. Przykładem jest to danie. Masło orzechowe robię sama, lecz można użyć masła orzechowego ze sklepu. Masy makowej używam gotowej, lecz robiona od podstaw będzie jeszcze lepsza. Z porcji ciasta na pierożki ravioli zawsze dodatkowo wykorzystuję do wykrawania makaronu łazanki, które robię z kapustą i grzybami, więc nie całe wykorzystuję do tego dania. Tak naprawdę ilość zrobionego ravioli zależy od was i od ilości porcji jakie chcemy zrobić. Ilość maku w daniu również. Niezjedzone danie można zamrozić w pojemniku i potem odmrożone poddusić na małej ilości masła by znów zjeść je ze smakiem, przypominając sobie magię świąt.
2 | Szklanki | ||
![]() |
|||
1 | Sztuka |
Jajko kurze całe
|
|
2 | Sztuki |
żółtko jaja kurzego
|
|
1 | Szczypta |
sól
|
|
1 | Łyżka |
oliwa z oliwek
|
|
0.5 | Szklanki |
ciepła woda
|
|
2 | Łyżki |
Masło orzechowe bez soli
|
|
0.5 | Puszki |
Masa makowa
|
|
2 | Łyżeczki |
miód pszczeli
|
|
1 | Sztuka |
pomarańcza
|
|
1 | Łyżeczka |
masło śmietankowe
|
|
1 | Łyżka |
woda
|
|
Kalorie dla 1 porcji
101-200 kc
|
|||
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |