Ravioli z masłem orzechowym i masą makową na pomarańczy
EdytaPochopien
Nie ma świąt bez słodkości w moim domu. Makowe potrawy mogą stać się bardzo ciekawe. Przykładem jest to danie. Masło orzechowe robię sama, lecz można użyć masła orzechowego ze sklepu. Masy makowej używam gotowej, lecz robiona od podstaw będzie jeszcze lepsza. Z porcji ciasta na pierożki ravioli zawsze dodatkowo wykorzystuję do wykrawania makaronu łazanki, które robię z kapustą i grzybami, więc nie całe wykorzystuję do tego dania. Tak naprawdę ilość zrobionego ravioli zależy od was i od ilości porcji jakie chcemy zrobić. Ilość maku w daniu również. Niezjedzone danie można zamrozić w pojemniku i potem odmrożone poddusić na małej ilości masła by znów zjeść je ze smakiem, przypominając sobie magię świąt.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
695
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
99
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Nie ma świąt bez słodkości w moim domu. Makowe potrawy mogą stać się bardzo ciekawe. Przykładem jest to danie. Masło orzechowe robię sama, lecz można użyć masła orzechowego ze sklepu. Masy makowej używam gotowej, lecz robiona od podstaw będzie jeszcze lepsza. Z porcji ciasta na pierożki ravioli zawsze dodatkowo wykorzystuję do wykrawania makaronu łazanki, które robię z kapustą i grzybami, więc nie całe wykorzystuję do tego dania. Tak naprawdę ilość zrobionego ravioli zależy od was i od ilości porcji jakie chcemy zrobić. Ilość maku w daniu również. Niezjedzone danie można zamrozić w pojemniku i potem odmrożone poddusić na małej ilości masła by znów zjeść je ze smakiem, przypominając sobie magię świąt.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szkl. mąka lubella puszysta poznańska
1 szt. jajko kurze całe
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szczyp. sól
1 łyżka oliwa z oliwek
0.50 szkl. ciepła woda
2 łyżka masło orzechowe bez soli
0.50 puszka masa makowa
2 łyżecz. miód pszczeli
1 szt. pomarańcza
1 łyżecz. masło śmietankowe
1 łyżka woda
Przygotowanie
Zagnieść ciasto na pierożki z mąki, jajka, żółtek, oliwy, szczypty soli i wody. Bardzo cienko rozwałkować. Przekroić na pół.
Pomarańczę wyszorować. Pokroić na cienkie plastry. Poddusić na patelni 10 minut na łyżce masła z odrobiną wody i łyżeczką miodu.
Masło orzechowe zmieszać z 1 łyżeczką miodu.
Na jedną część rozwałkowanego ciasta nakładać małą łyżeczką masło orzechowe w odległości około 1 cm od kolejnego. Przykryć delikatnie drugą częścią ciasta i wolne brzegi bez farszu zlepić, uciskając ciasto po wolnych brzegach. W tych miejscach wykrawać małe prostokąty specjalnym nożem do ravioli lub foremką.
Pierożki gotować w wodzie z odrobiną oleju 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Odcedzić, przelać zimną wodą i poczekać aż ociekną. Zmieszać z masą makową z bakaliami i ułożyć na duszonej pomarańczy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
695
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
99
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.