Ravioli z burratą i pomidorkami koktajlowymi

Lubella
Ravioli z burratą i pomidorkami koktajlowymi

0

0 / 0

Ravioli z burratą i pomidorkami koktajlowymi to idealny wybór dla miłośników włoskiej kuchni. Są aromatyczne, kremowe i wyjątkowo smaczne. Świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny lub romantyczną kolację we dwoje. Najlepiej smakują z tartym parmezanem na wierzchu i świeżą bazylią. Życzymy smacznego!

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g mąka pszenna lubella

3 szt. jaja l

1 łyżka oliwa z oliwek

50 ml ciepła woda

250 g burrata

60 g parmezan tarty

Sos pomidorowy

400 g pomidorki koktajlowe

2 szt. ząbki czosnku

1 łodyga liście bazylii

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

4 łyżka oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


1

Mąkę wsyp do miski i zrób wgłębienie. Wbij jajko i wyrób, aż składniki się połączą.

2

Dodaj ciepłą wodę i ponownie wyrób ciasto, aż będzie jednolite.

3

Do ciasta dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wyrób wszystko, aby uzyskać gładkie i elastyczne ciasto.

4

Ciasto uformuj w kulkę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

5

Burratę odcedź z nadmiaru serwatki i rozdrobnij ją widelcem.

6

Rozwałkuj ciasto na cienkie arkusze (najlepiej przy pomocy maszynki do makaronu, stopniowo zmniejszając grubość, aż do najcieńszego ustawienia).

7

Na jednym arkuszu ciasta ułóż małe porcje burraty w równych odstępach.

8

Przykryj drugim arkuszem ciasta i delikatnie dociskaj wokół nadzienia, starając się usunąć powietrze.

9

Wycinaj ravioli za pomocą radełka lub specjalnej foremki.

10

Odłóż gotowe ravioli na posypaną mąką powierzchnię.

11

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.

12

Dodaj pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe oraz posiekany czosnek.

13

Smaż na średnim ogniu, aż pomidorki zmiękną i zaczną się rozpadać, tworząc gęsty sos.

14

Dopraw solą i pieprzem.

15

Dodaj świeżą bazylię, lekko mieszając.

16

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.

17

Gotuj ravioli przez 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

18

Wyjmij ravioli łyżką cedzakową i od razu przenieś na patelnię z sosem z pomidorków koktajlowych.

19

Delikatnie wymieszaj ravioli z sosem, aby pokryły się równomiernie.

20

Ravioli serwuj z tartym parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

574

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

59

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły