Ravioli z burratą i pomidorkami koktajlowymi
Lubella
Ravioli z burratą i pomidorkami koktajlowymi to idealny wybór dla miłośników włoskiej kuchni. Są aromatyczne, kremowe i wyjątkowo smaczne. Świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny lub romantyczną kolację we dwoje. Najlepiej smakują z tartym parmezanem na wierzchu i świeżą bazylią. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Ravioli z burratą i pomidorkami koktajlowymi to idealny wybór dla miłośników włoskiej kuchni. Są aromatyczne, kremowe i wyjątkowo smaczne. Świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny lub romantyczną kolację we dwoje. Najlepiej smakują z tartym parmezanem na wierzchu i świeżą bazylią. Życzymy smacznego!
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g mąka pszenna lubella
3 szt. jaja l
1 łyżka oliwa z oliwek
50 ml ciepła woda
250 g burrata
60 g parmezan tarty
Sos pomidorowy
400 g pomidorki koktajlowe
2 szt. ząbki czosnku
1 łodyga liście bazylii
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
4 łyżka oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
Mąkę wsyp do miski i zrób wgłębienie. Wbij jajko i wyrób, aż składniki się połączą.
Dodaj ciepłą wodę i ponownie wyrób ciasto, aż będzie jednolite.
Do ciasta dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wyrób wszystko, aby uzyskać gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto uformuj w kulkę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Burratę odcedź z nadmiaru serwatki i rozdrobnij ją widelcem.
Rozwałkuj ciasto na cienkie arkusze (najlepiej przy pomocy maszynki do makaronu, stopniowo zmniejszając grubość, aż do najcieńszego ustawienia).
Na jednym arkuszu ciasta ułóż małe porcje burraty w równych odstępach.
Przykryj drugim arkuszem ciasta i delikatnie dociskaj wokół nadzienia, starając się usunąć powietrze.
Wycinaj ravioli za pomocą radełka lub specjalnej foremki.
Odłóż gotowe ravioli na posypaną mąką powierzchnię.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
Dodaj pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe oraz posiekany czosnek.
Smaż na średnim ogniu, aż pomidorki zmiękną i zaczną się rozpadać, tworząc gęsty sos.
Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj świeżą bazylię, lekko mieszając.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
Gotuj ravioli przez 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
Wyjmij ravioli łyżką cedzakową i od razu przenieś na patelnię z sosem z pomidorków koktajlowych.
Delikatnie wymieszaj ravioli z sosem, aby pokryły się równomiernie.
Ravioli serwuj z tartym parmezanem.