Ratatouille zapiekane z sosem pomidorowym

j-lewandowska-torun-gmail-com
Ratatouille zapiekane z sosem pomidorowym

2

0 / 0

Ratatouille to proste połączenie warzyw i aromatycznych przypraw, które jest klasyką kuchni francuskiej. Tradycyjnie warzywa krojone w kostkę dusi się w garnku, natomiast w wersji zapiekanej warzywa pokroiłam w plastry i ułożyłam na sosie pomidorowym.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. bakłażan

1 szt. cukinia

1 szt. papryka żółta

1 szt. papryka zielona

1 szt. cebula czerwona

1 szt. pomidory malinowe

5 łyżka przecier pomidorowy łowicz

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. zioła prowansalskie

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Cukinię, bakłażana oraz pomidora pokroić w plastry i oprószyć solą. Papryki oraz cebulę pokroić w piórka.

2

Przygotować sos: posiekany czosnek zeszklić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, szczyptę ziół prowansalskich oraz przyprawić solą i pieprzem.

3

Sos pomidorowy przełożyć do kokilki i na wierzch układać naprzemiennie plastry warzyw. Skropić oliwą z oliwek i posypać ziołami prowansalskimi.

4

Ratatouille zapiekać ok 1 godzinę w temperaturze do 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

240

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

29

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły