Ratatouille zapiekane z sosem pomidorowym
j-lewandowska-torun-gmail-com
Ratatouille to proste połączenie warzyw i aromatycznych przypraw, które jest klasyką kuchni francuskiej. Tradycyjnie warzywa krojone w kostkę dusi się w garnku, natomiast w wersji zapiekanej warzywa pokroiłam w plastry i ułożyłam na sosie pomidorowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
240
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Ratatouille to proste połączenie warzyw i aromatycznych przypraw, które jest klasyką kuchni francuskiej. Tradycyjnie warzywa krojone w kostkę dusi się w garnku, natomiast w wersji zapiekanej warzywa pokroiłam w plastry i ułożyłam na sosie pomidorowym.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. bakłażan
1 szt. cukinia
1 szt. papryka żółta
1 szt. papryka zielona
1 szt. cebula czerwona
1 szt. pomidory malinowe
5 łyżka przecier pomidorowy łowicz
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. zioła prowansalskie
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Cukinię, bakłażana oraz pomidora pokroić w plastry i oprószyć solą. Papryki oraz cebulę pokroić w piórka.
Przygotować sos: posiekany czosnek zeszklić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, szczyptę ziół prowansalskich oraz przyprawić solą i pieprzem.
Sos pomidorowy przełożyć do kokilki i na wierzch układać naprzemiennie plastry warzyw. Skropić oliwą z oliwek i posypać ziołami prowansalskimi.
Ratatouille zapiekać ok 1 godzinę w temperaturze do 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
240
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.