Ratatouille z mięsem mielonym
pumpek
Moja potrawa wymaga poświęcnia trochę czasu, ale warto, gdyż jest pyszna, zdrowa i świetnie wygląda. Pod warstwą warzyw znajdziemy pożywne mięso mielone w sosie pomidorowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
856
kcal
Białka
82
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
4 / 1
Moja potrawa wymaga poświęcnia trochę czasu, ale warto, gdyż jest pyszna, zdrowa i świetnie wygląda. Pod warstwą warzyw znajdziemy pożywne mięso mielone w sosie pomidorowym.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 dag. mięso mielone
1 szt. cebula biała
4 szt. ząbek czosnku
1 szt. cukinia zielona mała
1 szt. bakłażan
3 szt. pomidor
1 szt. cukinia żółta
Przygotowanie
Cebulę należy pokroić w piórka i wraz z czosnkiem zarumienić. Dodać mięso i wciąż mieszając podsmażyć.
Następnie dodać sos boloński Łowicz i wymieszać. Całość należy wlać do naczynia żaroodpornego (lub jak ja, do kilku mniejszych).
Wszystkie warzywa trzeba pociąć na cienkie plasterki (do 2 mm.) Układać po kolei, powtarzając kolejność i wciskając w sos mięsno-pomidorowy. Zapiekać całość około 20-30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
856
kcal
Białka
82
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.