Ratatouille

Łowicz
Ratatouille

Średnia 0 / 0

Oceń!

Poznaj przepis na klasyczne ratatouille – francuskie danie warzywne prosto z Prowansji, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Pieczone plastry cukinii, bakłażana, pomidora i cebuli, ułożone w apetyczny wzór, skąpane w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. To wegańska i bezglutenowa propozycja na zdrowy obiad, kolację lub dodatek do mięsa. Idealne na lato, lekkie i pełne śródziemnomorskiego smaku.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. bakłażan

1 szt. cukinia

1 szt. czerwona papryka

1 szt. cebula

3 szt. pomidory

Sos pomidorowy

2 łyżka oliwa z oliwek

0.50 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

400 g przecier pomidorowy łowicz

1 łyżecz. oregano suszone

0.50 łyżecz. tymianek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Dodatkowo

2 łyżka oliwa z oliwek

0.50 pęcz. natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie


Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.

Podsmaż cebulę przez 2–3 minuty, aż się zeszkli.

Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.

Dodaj przecier pomidorowy, oregano, tymianek, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Gotowy sos wlej na dno okrągłego naczynia żaroodpornego.

Dodaj bakłażana, smaż przez 5 minut, aż lekko zmięknie.

Pokrój cukinię, bakłażana, pomidory i cebulę w cienkie plasterki (ok. 3–4 mm).

Ułóż warzywa naprzemiennie w naczyniu na sosie.

Skrop warzywa oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.

Przykryj naczynie folią aluminiową.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 40 minut.

Zdejmij folię i piecz jeszcze 10–15 minut, aż warzywa się lekko zarumienią i zmiękną.

Podawaj na ciepło, udekorowane świeżą natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

185

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły