Ratatouille

Łowicz

Poznaj przepis na klasyczne ratatouille – francuskie danie warzywne prosto z Prowansji, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Pieczone plastry cukinii, bakłażana, pomidora i cebuli, ułożone w apetyczny wzór, skąpane w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. To wegańska i bezglutenowa propozycja na zdrowy obiad, kolację lub dodatek do mięsa. Idealne na lato, lekkie i pełne śródziemnomorskiego smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
185
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Poznaj przepis na klasyczne ratatouille – francuskie danie warzywne prosto z Prowansji, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Pieczone plastry cukinii, bakłażana, pomidora i cebuli, ułożone w apetyczny wzór, skąpane w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. To wegańska i bezglutenowa propozycja na zdrowy obiad, kolację lub dodatek do mięsa. Idealne na lato, lekkie i pełne śródziemnomorskiego smaku.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. bakłażan
1 szt. cukinia
1 szt. czerwona papryka
1 szt. cebula
3 szt. pomidory
Sos pomidorowy
2 łyżka oliwa z oliwek
0.50 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
400 g przecier pomidorowy łowicz
1 łyżecz. oregano suszone
0.50 łyżecz. tymianek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Dodatkowo
2 łyżka oliwa z oliwek
0.50 pęcz. natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
Podsmaż cebulę przez 2–3 minuty, aż się zeszkli.
Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
Dodaj przecier pomidorowy, oregano, tymianek, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Gotowy sos wlej na dno okrągłego naczynia żaroodpornego.
Dodaj bakłażana, smaż przez 5 minut, aż lekko zmięknie.
Pokrój cukinię, bakłażana, pomidory i cebulę w cienkie plasterki (ok. 3–4 mm).
Ułóż warzywa naprzemiennie w naczyniu na sosie.
Skrop warzywa oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
Przykryj naczynie folią aluminiową.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 40 minut.
Zdejmij folię i piecz jeszcze 10–15 minut, aż warzywa się lekko zarumienią i zmiękną.
Podawaj na ciepło, udekorowane świeżą natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
185
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.