Ratatouille
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Ratatouille](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973503534.jpeg&w=3840&q=75)
Ta francuska potrawa jest pewnie znana wielu z filmu animowanego o tym tytule. Jednak zamiast filmu polecam samą potrawę. Idealna w sezonie późno -letnim, kiedy warzywa są tanie.
0
0 / 0
Ta francuska potrawa jest pewnie znana wielu z filmu animowanego o tym tytule. Jednak zamiast filmu polecam samą potrawę. Idealna w sezonie późno -letnim, kiedy warzywa są tanie.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. tymianek
150 g pieczarki
1 szt. cukinia
1 szt. bakłażan
2 szt. cebula
2 szt. papryka różnokolorowa
4 szt. pomidor
2 szt. ząbek czosnku
3 łyżka oliwa
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w nieduże pióra. Bakłażan pokroić w plastry grubości ok. 0,5cm,lekko posolić i odstawić. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry.
Pokroić warzywa: małe pieczarki w ćwiartki, cukinię w słupki, paprykę, bakłażan i pomidory w kostkę.
Podsmażyć lekko cebulę na oliwie. Dodać pieczarki, a po 2 minutach dodać paprykę. Dusić około 5 minut.
Dodać pomidory, bakłażan, cukinię i dusić wszystko na niedużym ogniu.
Zredukować. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i przeciśnięty czosnek.
Podajemy z bagietką lub grzankami.