0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
bazylia
1 Szczypta
tymianek
150 Gramów
pieczarki
1 Sztuka
cukinia
1 Sztuka
Bakłażan
2 Sztuki
cebula
2 Sztuki
Papryka różnokolorowa
4 Sztuki
pomidor
2 Sztuki
ząbek czosnku
3 Łyżki
oliwa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Cebulę obrać i pokroić w nieduże pióra. Bakłażan pokroić w plastry grubości ok. 0,5cm,lekko posolić i odstawić. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry.
  2. Pokroić warzywa: małe pieczarki w ćwiartki, cukinię w słupki, paprykę, bakłażan i pomidory w kostkę.
  3. Podsmażyć lekko cebulę na oliwie. Dodać pieczarki, a po 2 minutach dodać paprykę. Dusić około 5 minut.
  4. Dodać pomidory, bakłażan, cukinię i dusić wszystko na niedużym ogniu.
  5. Zredukować. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i przeciśnięty czosnek.
  6. Podajemy z bagietką lub grzankami.

Opis

Ta francuska potrawa jest pewnie znana wielu z filmu animowanego o tym tytule. Jednak zamiast filmu polecam samą potrawę. Idealna w sezonie późno -letnim, kiedy warzywa są tanie.

Podobne przepisy

Spaghetti napoletana

Łatwy Do 1 godz.

Spaghetti z bakłażanem

Łatwy Do 40 min.

Biała ryba z rzymskiego garnka

Łatwy Do 1 godz.

Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Łatwy Do 40 min.

Kokardki z pieczarkami

Łatwy Do 1 godz.

Lasagne z kurczakiem i brokułami

Trudny Do 1 godz.

Łazanki z cukinią

Łatwy Do 40 min.

Leczo wegetariańskie

Łatwy Do 40 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!