Ramen wegański
EkspertOdKuchni
0
0 / 0
Ramen wegański to popularna zupa kuchni japońskiej, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych smaków. To idealne danie dla wegan i wegetarian, ale także dla każdego, kto szuka pysznej i zdrowej alternatywy dla tradycyjnych zup. Ramen wegański sprawdzi się na wiele okazji — zarówno na codzienny obiad rodzinny, jak i romantyczną kolację we dwoje. Smacznego!
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
4 szkl. bulion warzywny
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka sos sojowy
1 szt. cebula
1 łyżeczka pasta miso
1 szt. marchewka
0.50 szt. papryka czerwona
0.50 szkl. kiełki fasoli mung
150 g grzyby shitake
200 g makaron ramen
2 łyżka olej roślinny
1 szcz. sól, pieprz
1 szt. posiekana natka pietruszki
1 łyżka starty korzeń imbiru
Przygotowanie
W dużym garnku podgrzej olej roślinny i dodaj czosnek oraz imbir. Smaż przez około minutę, aż będą miękkie i aromatyczne.
Dodaj cebulę, marchewkę i paprykę. Smaż przez 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną.
Dodaj bulion warzywny, sos sojowy i pastę miso. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron ramen zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Dodaj grzyby i kiełki do zupy. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Rozłóż ugotowany makaron ramen równomiernie pomiędzy miskami. Następnie polej każdą porcję gorącą zupą.
Dekoruj wierzch zupy natką pietruszki lub kiełkami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ciesz się smakiem wegańskiego ramenu!