Ramen dyniowo-orzechowy

EkspertOdKuchni
Ramen dyniowo-orzechowy

0

0 / 0

Odkryj przepis na wyjątkowy ramen z pieczoną dynią i wołowiną – pełen smaku, aromatu i jesiennego ciepła. Kremowy bulion dyniowy z dodatkiem miso i masła orzechowego tworzy doskonałą bazę dla makaronu ramen i chrupiącego mięsa smażonego z imbirem i olejem chili. To połączenie japońskiej klasyki z sezonowymi składnikami, które zachwyci każdego miłośnika kuchni azjatyckiej. Idealny pomysł na obiad lub kolację w chłodniejsze dni.

22

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Pieczona dynia

1.20 kg dynia hokkaido

3 łyżka oliwa z oliwek

1 szt. główka czosnku

1 szczyp. sól do smaku

Bulion dyniowy

1.20 l bulion drobiowy

5 szt. grzyby shiitake

1 szt. imbir 2 cm

1.50 łyżka pasta miso jasna

3 łyżka sos sojowy

2 łyżka masło orzechowe

1 szczyp. pieprz do smaku

Wołowina

250 g wołowina

1 łyżka olej roślinny

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżka sos sojowy

1 łyżka olej chili

1 szt. imbir 1 cm

Dodatki

800 g makaron ramen świeży

4 szt. jaja

1 pęcz. szczypiorek do posypania

4 łyżka cebulka prażona

4 szt. arkusz nori

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dynię Hokkaido przekrój na pół, usuń pestki i włókna łyżką. Pokrój w półksiężyce o grubości ok. 1,5 cm.

2

Ułóż na blasze wyłożonej papierem, dodaj przekrojoną na pół główkę czosnku (w łupinach), polej oliwą i posól.

3

Piecz ok. 30–35 minut, aż dynia będzie miękka i lekko przypieczona na brzegach.

4

W dużym garnku zagotuj bulion drobiowy z grzybami shiitake. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut, aż grzyby zmiękną. Wyjmij grzyby i odłóż.

5

Odstaw kilka plasterków dyni do dekoracji. Resztę upieczonej dyni dodaj do garnka. Wyciśnij upieczony czosnek z łupin prosto do bulionu.

6

Dodaj starty imbir, pastę miso, sos sojowy i masło orzechowe. Wymieszaj i gotuj 5 minut.

7

Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

8

Na dobrze rozgrzanej patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną wołowinę i smaż kilka minut, aż się zrumieni.

9

Dodaj starty imbir, przeciśnięty ząbek czosnku, 1–2 łyżki sosu sojowego i łyżkę oleju z chili. Smaż jeszcze chwilę, aż mięso będzie lekko chrupiące i błyszczące.

10

Ugotuj jajka na półmiękko (ok. 6–7 minut od zagotowania). Obierz i przekrój na pół.

11

Makaron ramen ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

12

Grzyby shiitake pokrój w cienkie paski.

13

Do miski wlej gorący bulion dyniowy.

14

Nałóż porcję makaronu, kilka półksiężyców pieczonej dyni, paski grzybów shiitake i wołowinę.

15

Ułóż połówki jajka, arkusz nori, a następnie posyp całość dymką, prażoną cebulką.

16

Na koniec polej odrobiną oleju z chrupiącym chili.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły