Ramen burger
EkspertOdKuchni
Ramen burger to innowacyjne połączenie makaronu zupki chińskiej wraz z wołowiną, warzywami i aromatycznymi sosami. To szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się, kiedy mamy ochotę na kulinarne eksperymenty. Makaron instant z powodzeniem zastępuje bułkę w burgerze — jest chrupiący z zewnątrz, a miękki w środku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
854
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
81
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ramen burger to innowacyjne połączenie makaronu zupki chińskiej wraz z wołowiną, warzywami i aromatycznymi sosami. To szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się, kiedy mamy ochotę na kulinarne eksperymenty. Makaron instant z powodzeniem zastępuje bułkę w burgerze — jest chrupiący z zewnątrz, a miękki w środku.
13
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
360 g kark wołowy mielony
1 szt. marchewka
1 szt. ogórek
0.50 szt. czerwona cebula
1 szt. papryczka chili
4 łyżka sezam
4 łyżka majonez
2 łyżka sos sriracha
4 łyżka sos hoisin
400 g makaron instant
2 szt. jajko
40 g masło
2 łyżka olej
Przygotowanie
Ogórka dokładnie umyć i pokroić na długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
Marchewkę umyć, obrać i za pomocą specjalnej obieraczki lub noża pokroić w cienkie paseczki.
Makaron instant ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ale zmniejsz czas gotowania o 1-2 minuty, aby był al dente. Ostudź i wymieszaj z jajkami, a następnie podziel na cztery równe części.
Metalowy ring o średnicy 10 cm położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Do środka włożyć porcję makaronu z jajkiem, docisnąć i podsmażyć przez 2 minuty z obu stron.
Mięso podzielić na pół i uformować w tym samym ringu co makaron. Obsypać z wierzchu solą i pieprzem, a następnie wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię i smażyć ok. 4 minuty z każdej ze stron. Pod koniec smażenia posmarować mięso sosem hoisin.
Majonez wymieszać z sosem sriracha.
Złożyć burgera w kolejności: makaron, sos sriracha z majonezem, ogórki, papryczka chili, mięso, sezam, marchewka, cebula, sos hoisin, makaron.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
854
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
81
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.