Ramen burger

EkspertOdKuchni
Ramen burger

0

0 / 0

Ramen burger to innowacyjne połączenie makaronu zupki chińskiej wraz z wołowiną, warzywami i aromatycznymi sosami. To szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się, kiedy mamy ochotę na kulinarne eksperymenty. Makaron instant z powodzeniem zastępuje bułkę w burgerze — jest chrupiący z zewnątrz, a miękki w środku.

13

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

360 g kark wołowy mielony

1 szt. marchewka

1 szt. ogórek

0.50 szt. czerwona cebula

1 szt. papryczka chili

4 łyżka sezam

4 łyżka majonez

2 łyżka sos sriracha

4 łyżka sos hoisin

400 g makaron instant

2 szt. jajko

40 g masło

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Ogórka dokładnie umyć i pokroić na długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.

2

Marchewkę umyć, obrać i za pomocą specjalnej obieraczki lub noża pokroić w cienkie paseczki.

3

Makaron instant ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ale zmniejsz czas gotowania o 1-2 minuty, aby był al dente. Ostudź i wymieszaj z jajkami, a następnie podziel na cztery równe części.

4

Metalowy ring o średnicy 10 cm położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Do środka włożyć porcję makaronu z jajkiem, docisnąć i podsmażyć przez 2 minuty z obu stron.

5

Mięso podzielić na pół i uformować w tym samym ringu co makaron. Obsypać z wierzchu solą i pieprzem, a następnie wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię i smażyć ok. 4 minuty z każdej ze stron. Pod koniec smażenia posmarować mięso sosem hoisin.

6

Majonez wymieszać z sosem sriracha.

7

Złożyć burgera w kolejności: makaron, sos sriracha z majonezem, ogórki, papryczka chili, mięso, sezam, marchewka, cebula, sos hoisin, makaron.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły