Rafaello z krakersami

m7

bardzo smaczne ciasto
Wartości odżywcze na porcję
Energia
316
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
bardzo smaczne ciasto
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 l mleko
1 kostka masło
0.50 l śmietana 36%
0.75 szkl. cukier
2 szt. budyń śmietankowy
1 szt. żółtko jaja kurzego
3 szt. krakersy
2 łyżka mąka ziemniaczana
30 dag. wiórki kokosowe
0.50 szkl. cukier puder
Przygotowanie
Z mleka,budyniu,mąki i cukru gotujemy budyń.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Odkładamy 3 łyżki wiórków kokosowych i kilka krakersów do posypania ciasta
Masło ucieramy z żółtkiem, ucierając dodajemy po łyżce budyniu,na koniec dodać połowę wiórków kokosowych.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na koniec dodać resztę wiórków.
Na średniej blaszce wyłożonej folią spożywczą układamy pierwszą warstwę krakersów, na nie masę budyniową,krakersy, ubitą śmietanę.
Pozostałe wiórki prażymy na suchej patelni,mieszamy z pokruszonymi krakersami,posypujemy wierzch ciasta.Ja posypuję jeszcze startą czekoladą.
Najlepiej smakuje na drugi dzień
Wartości odżywcze na porcję
Energia
316
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.