Rafaello II
m7
Pyszne ciasto o smaku kokosowym
Wartości odżywcze na porcję
Energia
558
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne ciasto o smaku kokosowym
19
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. żelatyna
1 kostka masło
200 g biszkopty
200 g czekolada biała
100 g wiórki kokosowe
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. mleko
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
3 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. fix do śmietany
3 łyżka cukier
1 łyżka mąka ziemniaczana
4 łyżka kawa cappuccino
3 łyżka mleko
0.50 l śmietanka kremowa 30%
0.50 szkl. adwokat liker
Przygotowanie
Biszkopt: z białek ubijamy pianę, następnie ciągle ubijając dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Na końcu wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, piec około 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.
Krem: żółtka oraz mąkę i cukier wlać do gotującego się mleka, zagotować, rozmieszać dokładnie żeby nie było grudek. Następnie odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń oraz wsypać kawę cappuccino (suchą).
Masa: Czekoladę rozpuszczamy z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka. Następnie kremówkę ubijamy ze śnieżką, dodajemy pół szklanki adwokata, pokruszone biszkopty oraz wiórka kokosowe, a na końcu rozpuszczoną czekoladę i żelatynę, dokładnie wszystko razem mieszamy.
Przełożenie ciasta: połowa biszkoptu-krem-druga część biszkoptu-masa-wierzch posypujemy grubo wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
558
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.