Rafaello

m7
Rafaello

Średnia 0 / 0

Oceń!

Szybkie ciasto z herbatnikami.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kostka masło

200 g wiórki kokosowe

200 g herbatniki

1 szkl. cukier

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. budyń śmietankowy

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

0.50 l mleko

Przygotowanie


Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru oraz z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę, budyń śmietankowy oraz pół szklanki mleka, całość dokładnie miksujemy. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem kryształem. Do gotującego się mleka wlewamy zmiksowaną masę, gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

Następnie miękkie masło miksujemy, dodając po łyżce zimnej masy budyniowej.

Następnie wsypujemy do masy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy.

Blaszkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników, nakładamy na nie masę i powtarzamy czynności, aż do wyczerpania składników.

Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg sprawdzonego przepisu, całość dowolnie dekorujemy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

252

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły