Racuszki ze zsiadłego mleka

m7
Racuszki ze zsiadłego mleka

Średnia 0 / 0

Oceń!

Racuszki ze zsiadłego mleka

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szczyp. sól

200 g mąka pszenna tortowa

20 g drożdże

0.66 szkl. mleko

0.30 szkl. mleko

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka masło

2 łyżka cukier puder

4 łyżka tłuszcz

Przygotowanie


Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać ze słodkim mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia.

Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek.

Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, roztrzepanym zsiadłym mlekiem, solą i stopionym masłem.

Wyrobić dobrze ciasto łyżką lub ubijaczką elektryczną, aż ukażą się pęcherzyki.

Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek i pozostawić ponownie do wyrośnięcia.

Na gorący tłuszcz kłaść łyżką okrągłe placuszki i smażyć z obu stron.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

422

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

46

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły