1

Składniki

3 Szczypty
sól
200 Gramów
mąka pszenna tortowa
20 Gramów
drożdże
0.66 Szklanki
mleko
0.3 Szklanki
mleko
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
masło
2 Łyżki
cukier puder
4 Łyżki
tłuszcz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać ze słodkim mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, roztrzepanym zsiadłym mlekiem, solą i stopionym masłem.
  4. Wyrobić dobrze ciasto łyżką lub ubijaczką elektryczną, aż ukażą się pęcherzyki.
  5. Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek i pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
  6. Na gorący tłuszcz kłaść łyżką okrągłe placuszki i smażyć z obu stron.

Opis

Racuszki ze zsiadłego mleka

Podobne przepisy

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Sos chrzanowy

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sos chrzanowy

Zapiekany ryż z jabłkami

Przepis
Średni Do 1 godz
Zapiekany ryż z jabłkami

Makaron z miodem i makiem

Przepis
Średni Do 3 godz
Makaron z miodem i makiem

Paluszki z dipem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Paluszki z dipem

Pierniczki

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierniczki

Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Przepis
Średni Do 1 godz
Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!