1

Składniki

3 Szczypty
sól
200 Gramów
mąka pszenna tortowa
20 Gramów
drożdże
0.66 Szklanki
mleko
0.3 Szklanki
mleko
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
masło
2 Łyżki
cukier puder
4 Łyżki
tłuszcz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać ze słodkim mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, roztrzepanym zsiadłym mlekiem, solą i stopionym masłem.
  4. Wyrobić dobrze ciasto łyżką lub ubijaczką elektryczną, aż ukażą się pęcherzyki.
  5. Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek i pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
  6. Na gorący tłuszcz kłaść łyżką okrągłe placuszki i smażyć z obu stron.

Opis

Racuszki ze zsiadłego mleka

Podobne przepisy

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Piernik świąteczny

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik świąteczny

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Zapiekany ryż z jabłkami

Przepis
Średni Do 1 godz
Zapiekany ryż z jabłkami

Faworki

Przepis
Średni Do 40 min
Faworki

Sos chrzanowy

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sos chrzanowy

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Omlet z fetą

Przepis
Średni Do 15 min
Omlet z fetą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!