Racuszki ze zsiadłego mleka

m7
Racuszki ze zsiadłego mleka

1

0 / 0

Racuszki ze zsiadłego mleka

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szcz. sól

200 g mąka pszenna tortowa

20 g drożdże

0.66 szkl. mleko

0.30 szkl. mleko

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka masło

2 łyżka cukier puder

4 łyżka tłuszcz

Przygotowanie


1

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać ze słodkim mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia.

2

Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek.

3

Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, roztrzepanym zsiadłym mlekiem, solą i stopionym masłem.

4

Wyrobić dobrze ciasto łyżką lub ubijaczką elektryczną, aż ukażą się pęcherzyki.

5

Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek i pozostawić ponownie do wyrośnięcia.

6

Na gorący tłuszcz kłaść łyżką okrągłe placuszki i smażyć z obu stron.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły