Racuszki jogurtowo-owocowe
pati.laszczak
Pyszne racuszki jogurtowo-owocowe sprawdzą się jako deser podczas nie jednego obiadu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
281
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne racuszki jogurtowo-owocowe sprawdzą się jako deser podczas nie jednego obiadu.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka cukier brązowy
1 szkl. jogurt naturalny
1.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. jabłko
2 łyżka orzechy laskowe
5 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz
0.50 szkl. olej
10 szt. świeże owoce
1 pęcz. świeża mięta
Przygotowanie
Jajka miksujemy z cukrem, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jogurt i przesianą przez sito mąkę puszystą – tortową LUBELLA z proszkiem do pieczenia.
Masę mieszamy z pokrojonym w drobne paski jabłkiem i posiekanymi orzechami.
Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy w równe krążki i smażymy z dwóch stron.
Racuszki podajemy z dżemem wiśniowym ŁOWICZ. Dekorujemy świeżymi owocami oraz gałązkami mięty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
281
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.