Racuszki jabłkowe
m7
Wartości odżywcze na porcję
Energia
535
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 szt. jabłka
2 szkl. mąka lubella puszysta poznańska
2 szt. jajko
0.50 szkl. mleko
0.50 szkl. woda mineralna gazowana
1 łyżecz. cukier waniliowy
2 łyżka cukier
1 łyżecz. cynamon
3 łyżka olej
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon oraz cukier waniliowy. Wbijamy jajka, wlewamy wodę oraz mleko. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki, gdy jest za gęste dolewamy mleka.
Jabłka obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę, dodajemy do ciasta. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor
Można posypać je po upieczeniu cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
535
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.