Racuszki jabłkowe

m7
Racuszki jabłkowe

Średnia 0 / 0

Oceń!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szt. jabłka

2 szkl. mąka lubella puszysta poznańska

2 szt. jajko

0.50 szkl. mleko

0.50 szkl. woda mineralna gazowana

1 łyżecz. cukier waniliowy

2 łyżka cukier

1 łyżecz. cynamon

3 łyżka olej

Przygotowanie


Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon oraz cukier waniliowy. Wbijamy jajka, wlewamy wodę oraz mleko. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki, gdy jest za gęste dolewamy mleka.

Jabłka obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę, dodajemy do ciasta. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor

Można posypać je po upieczeniu cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

535

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

83

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły