Racuszki jabłkowe

m7
Racuszki jabłkowe

1

0 / 0

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szt. jabłka

2 szkl. mąka lubella puszysta poznańska

2 szt. jajko

0.50 szkl. mleko

0.50 szkl. woda mineralna gazowana

1 łyżecz. cukier waniliowy

2 łyżka cukier

1 łyżecz. cynamon

3 łyżka olej

Przygotowanie


1

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon oraz cukier waniliowy. Wbijamy jajka, wlewamy wodę oraz mleko. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki, gdy jest za gęste dolewamy mleka.

2

Jabłka obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę, dodajemy do ciasta. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor

3

Można posypać je po upieczeniu cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

535

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

83

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły