1

Składniki

2 Szczypty
sól
20 Gramów
drożdże
2 Szklanki
mleko
2 Sztuki
jajko
3 Łyżki
cukier
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
5 Dekagramów
masło
10 Dekagramów
smalec
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklanki ciepłego mleka dodając 2-3 łyżkę cukru.
  2. Wlać je do mąki, dodać jajka wymieszać z cukrem, stopione masło, resztę mleka i sól.
  3. Starannie wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. Rozgrzać tłuszcz na patelni i kłaść łyżką owalne placuszki.
  5. Smażyć na złoty kolor.
  6. Można posypujemy cukrem pudrem.

Opis

Racuszki ;)

Podobne przepisy

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Przepis
Średni Do 1 godz
Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Zapiekany ryż z jabłkami

Przepis
Średni Do 1 godz
Zapiekany ryż z jabłkami

Imprezowe dipy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Imprezowe dipy

Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Przepis
Średni Do 3 godz
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Pierniczki

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierniczki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!