Racuszki drożdżowe

m7
Racuszki drożdżowe

1

0 / 0

Racuszki ;)

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 szczyp. sól

20 g drożdże

2 szkl. mleko

2 szt. jajko

3 łyżka cukier

50 dag. mąka pszenna tortowa

5 dag. masło

10 dag. smalec

Przygotowanie


1

Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklanki ciepłego mleka dodając 2-3 łyżkę cukru.

2

Wlać je do mąki, dodać jajka wymieszać z cukrem, stopione masło, resztę mleka i sól.

3

Starannie wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

4

Rozgrzać tłuszcz na patelni i kłaść łyżką owalne placuszki.

5

Smażyć na złoty kolor.

6

Można posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły