Racuszki drożdżowe
m7
Racuszki ;)
1
0 / 0
Racuszki ;)
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
2 szczyp. sól
20 g drożdże
2 szkl. mleko
2 szt. jajko
3 łyżka cukier
50 dag. mąka pszenna tortowa
5 dag. masło
10 dag. smalec
Przygotowanie
1
Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklanki ciepłego mleka dodając 2-3 łyżkę cukru.
2
Wlać je do mąki, dodać jajka wymieszać z cukrem, stopione masło, resztę mleka i sól.
3
Starannie wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
4
Rozgrzać tłuszcz na patelni i kłaść łyżką owalne placuszki.
5
Smażyć na złoty kolor.
6
Można posypujemy cukrem pudrem.