Racuszki drożdżowe

m7
Racuszki drożdżowe

Średnia 0 / 0

Oceń!

Racuszki ;)

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 szczyp. sól

20 g drożdże

2 szkl. mleko

2 szt. jajko

3 łyżka cukier

50 dag. mąka pszenna tortowa

5 dag. masło

10 dag. smalec

Przygotowanie


Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklanki ciepłego mleka dodając 2-3 łyżkę cukru.

Wlać je do mąki, dodać jajka wymieszać z cukrem, stopione masło, resztę mleka i sól.

Starannie wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Rozgrzać tłuszcz na patelni i kłaść łyżką owalne placuszki.

Smażyć na złoty kolor.

Można posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

604

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

71

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły