1

Składniki

2 Szczypty
sól
20 Gramów
drożdże
2 Szklanki
mleko
2 Sztuki
jajko
3 Łyżki
cukier
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
5 Dekagramów
masło
10 Dekagramów
smalec
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklanki ciepłego mleka dodając 2-3 łyżkę cukru.
  2. Wlać je do mąki, dodać jajka wymieszać z cukrem, stopione masło, resztę mleka i sól.
  3. Starannie wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. Rozgrzać tłuszcz na patelni i kłaść łyżką owalne placuszki.
  5. Smażyć na złoty kolor.
  6. Można posypujemy cukrem pudrem.

Opis

Racuszki ;)

Podobne przepisy

Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Średni Do 1 godz
Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Łatwy Do 40 min
Zapiekanka Makaronowa z Bezą, Owocami i Ajerkoniakiem

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Średni Do 3 godz
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami

Pierniczki

Średni Do 1 godz
Pierniczki

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Ketchup jako dekoracja do kanapek dla niejadków

Łatwy Do 15 min
Ketchup jako dekoracja do kanapek dla niejadków

Czekoladowe gofry z makaronu

Łatwy Do 40 min
Czekoladowe gofry z makaronu

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Łatwy Do 40 min
Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!