Racuszki chłodzące

lizzbet
Racuszki chłodzące

0

0 / 0

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


50 porcji

Składniki

300 mleko uht 3,2%

120 g twaróg

2 łyżka masło

350 g mąka lubella puszysta luksusowa

1 łyżka kakao decomorreno

6 szt. ogórki kiszone krakus

5 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

5 łyżka majonez dekoracyjny krakus

1 szt. jajko

30 g świeże drożdże

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżeczka cukier

200 olej roślinny

1 opak. tymbark jabłko mięta

Przygotowanie


1

Twaróg rozkruszyć widelcem w misce.

2

Mleko lekko podgrzać. Dodać masło, drożdże, cukier, wbić jajko, wymieszać, wlać do sera i wymieszać. Zostawić na 15 minut.

3

Ogórki pokroić w kostkę i zostawić na sitku do odsączenia.

4

Mąkę wymieszać z kakao, solą i pieprzem. Wsypywać do miski z rozczynem, mieszać łyżką ok 5 minut. Zostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut.

5

Pokrojone ogórki wymieszać. Jedną część z ketchupem, a drugą część z majonezem. Obie posolić do smaku.

6

Łyżką maczaną w zimnej wodzie nakładać ciasto na patelnię z rozgrzanym tłuszczem formując w miarę okrągłe racuszki. Smażyć ok. 4-5 minut z każdej strony. Usmażone wykładać na papierowe ręczniki. Przestudzić.

7

Racuszki przełożyć na talerz. Na każdy nałożyć ogórki z majonezem lub ogórki z ketchupem - wg uznania. Udekorować ketchupem i zieloną pietruszką.

8

W okresie piłkarskich rozgrywek racuchy włożyć na godzinę przed meczem do lodówki i spożywać w czasie meczu dla zaspokojenia głodu i schłodzenia emocji. Do popijania polecam napój jabłko-mięta Tymbark.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły