1

Składniki

1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Szczypta
cynamon
0.5 Łyżeczki
sól
0.75 Szklanki
mąka pszenna
0.5 Szklanki
tłuszcz
1 Szklanka
cukier puder
2 Sztuki
jabłko
0.75 Sztuki
Ser ricotta
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Łyżka
miód
1 Łyżka
Miazga migdałowa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do racuchów najlepsze będą twarde, mięsiste i kwaśne jabłka. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkami, serem, miodem, mąką i migdałami, posolić i przyprawić do smaku cynamonem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Dodać pianę z białek. Robimy to powoli, starając się żeby nie ?oklapła? przy mieszaniu składników. Racuchy smażyć na oleju. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypać cukrem pudrem.

Opis

To było jedno z pierwszych dań, które robiłam w studenckim mieszkaniu nie posiadając jeszcze miksera.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!