1

Składniki

1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Szczypta
cynamon
0.5 Łyżeczki
sól
0.75 Szklanki
mąka pszenna
0.5 Szklanki
tłuszcz
1 Szklanka
cukier puder
2 Sztuki
jabłko
0.75 Sztuki
Ser ricotta
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Łyżka
miód
1 Łyżka
Miazga migdałowa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do racuchów najlepsze będą twarde, mięsiste i kwaśne jabłka. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkami, serem, miodem, mąką i migdałami, posolić i przyprawić do smaku cynamonem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Dodać pianę z białek. Robimy to powoli, starając się żeby nie ?oklapła? przy mieszaniu składników. Racuchy smażyć na oleju. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypać cukrem pudrem.

Opis

To było jedno z pierwszych dań, które robiłam w studenckim mieszkaniu nie posiadając jeszcze miksera.

Podobne przepisy

Pieczone kofty w jasnym sosie

Łatwy Do 40 min
Pieczone kofty w jasnym sosie

Spaghetti alla carbonara

Łatwy Do 40 min
Spaghetti alla carbonara

Camembert panierowany z sosem śliwkowym

Łatwy Do 15 min
Camembert panierowany z sosem śliwkowym

Camembert w cieście naleśnikowym

Łatwy Do 40 min
Camembert w cieście naleśnikowym

Cannelloni z groszkiem

Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Średni Do 1 godz
Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Cordon bleu

Średni Do 40 min
Cordon bleu

Cykoriowe świdry

Łatwy Do 15 min
Cykoriowe świdry

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!