Racuchy z jabłkiem i ricottą

m7
Racuchy z jabłkiem i ricottą

1

0 / 0

To było jedno z pierwszych dań, które robiłam w studenckim mieszkaniu nie posiadając jeszcze miksera.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. cynamon

0.50 łyżeczka sól

0.75 szkl. mąka pszenna

0.50 szkl. tłuszcz

1 szkl. cukier puder

2 szt. jabłko

0.75 szt. ser ricotta

4 szt. jaja kurze całe

1 łyżka miód

1 łyżka miazga migdałowa

Przygotowanie


1

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do racuchów najlepsze będą twarde, mięsiste i kwaśne jabłka. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkami, serem, miodem, mąką i migdałami, posolić i przyprawić do smaku cynamonem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Dodać pianę z białek. Robimy to powoli, starając się żeby nie ?oklapła? przy mieszaniu składników. Racuchy smażyć na oleju. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły