Racuchy z jabłkiem i ricottą
m7
To było jedno z pierwszych dań, które robiłam w studenckim mieszkaniu nie posiadając jeszcze miksera.
1
0 / 0
To było jedno z pierwszych dań, które robiłam w studenckim mieszkaniu nie posiadając jeszcze miksera.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szcz. gałka muszkatołowa
1 szcz. cynamon
0.50 łyżeczka sól
0.75 szkl. mąka pszenna
0.50 szkl. tłuszcz
1 szkl. cukier puder
2 szt. jabłko
0.75 szt. ser ricotta
4 szt. jaja kurze całe
1 łyżka miód
1 łyżka miazga migdałowa
Przygotowanie
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do racuchów najlepsze będą twarde, mięsiste i kwaśne jabłka. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkami, serem, miodem, mąką i migdałami, posolić i przyprawić do smaku cynamonem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Dodać pianę z białek. Robimy to powoli, starając się żeby nie ?oklapła? przy mieszaniu składników. Racuchy smażyć na oleju. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypać cukrem pudrem.