Racuchy drożdżowe z jabłkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Racuchy drożdżowe z jabłkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974244261.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne, proste i pyszne racuchy z jabłkami, które smakują nawet na drugi dzień. To znakomity pomysł na obiad lub podwieczorek, który przygotujesz ze składników, które z pewnością masz w domu.
3
0 / 0
Smaczne, proste i pyszne racuchy z jabłkami, które smakują nawet na drugi dzień. To znakomity pomysł na obiad lub podwieczorek, który przygotujesz ze składników, które z pewnością masz w domu.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg mąka pszenna tortowa
1 kg jabłka
1 szczyp. cukier
1 szczyp. sól
0.50 kostka drożdże
0.25 l mleko
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Podgrzać (ale nie gotować!) mleko, rozpuścić w nim drożdże.
Dodać mąkę, jajko, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli.
Wymieszać - im ciasto gęstsze, tym ładniejsze wyrosną racuchy.
Dodać cienko poszatowane jabłka.
Wymieszać (można dodać trochę alkoholu, np. rumu czy wódki, żeby placki nie wchłaniały za dużo tłuszczu).
Usmażyć i na końcu posypać cukrem pudrem.