Racuchy drożdżowe z jabłkami

m7
Racuchy drożdżowe z jabłkami

3

0 / 0

Smaczne, proste i pyszne racuchy z jabłkami, które smakują nawet na drugi dzień. To znakomity pomysł na obiad lub podwieczorek, który przygotujesz ze składników, które z pewnością masz w domu.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg mąka pszenna tortowa

1 kg jabłka

1 szcz. cukier

1 szcz. sól

0.50 kost. drożdże

0.25 l mleko

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Podgrzać (ale nie gotować!) mleko, rozpuścić w nim drożdże.

2

Dodać mąkę, jajko, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli.

3

Wymieszać - im ciasto gęstsze, tym ładniejsze wyrosną racuchy.

4

Dodać cienko poszatowane jabłka.

5

Wymieszać (można dodać trochę alkoholu, np. rumu czy wódki, żeby placki nie wchłaniały za dużo tłuszczu).

6

Usmażyć i na końcu posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły