Racuchy drożdżowe

m7

Przepis na pyszne i puszyste racuchy domowe. Warto podawać je z ulubionymi konfiturami, np. jabłkowymi lub śliwkowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
135
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Przepis na pyszne i puszyste racuchy domowe. Warto podawać je z ulubionymi konfiturami, np. jabłkowymi lub śliwkowymi.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
2 szt. jaja kurze całe
50 dag. mąka pszenna tortowa
35 dag. mleko uht 3,2%
3 dag. cukier
3 dag. drożdże
0.50 szkl. olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
W ciepłym mleku rozpuścić sól, cukier i drożdże.
Następnie dodać mąkę i jaja, wyrobić ciasto łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy.
Odstawić do wyrośnięcia.
Smażyć na gorącym tłuszczu.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
135
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.