1

Składniki

1 Szczypta
sól
3.5 Szklanki
mąka pszenna tortowa
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1.25 Łyżki
cukier
2 Łyżki
margaryna zwykła
3 Łyżki
cukier puder
4 Dekagramy
drożdże
15 Dekagramów
tłuszcz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Cukier, sól, drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać mąkę oraz jaja i zarobić ciasto. Dodać stopioną margarynę lub olej i dobrze wyrobić.
  2. Postawić w cieple do wyrośnięcia np. wstawić miskę z ciastem do gorącej wody.
  3. Po wyrośnięciu formować racuszki metalową łyżką umaczana w gorącym tłuszczu i układać na patelni.
  4. Smażyć na niedużym ogniu z obu stron na złoty kolor.
  5. Posypać cukrem pudrem.

Opis

Racuszki które zawsze się udają - nawet dla poczatkującej gospodyni, dzieci (i nie tylko) je uwielbiają :-)

Podobne przepisy

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Indyjskie Bhaji

Przepis
Średni Do 40 min
Indyjskie Bhaji

Pita z grillowanym kurczakiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pita z grillowanym kurczakiem

Pizza

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pizza

Tarta z jeżynami i czerwonymi porzeczkami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Tarta z jeżynami i czerwonymi porzeczkami

Piersi kurczaka w cieście czosnkowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Piersi kurczaka w cieście czosnkowym

Zapiekane skrzydełka z ryżem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Zapiekane skrzydełka z ryżem

Camembert w cieście naleśnikowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Camembert w cieście naleśnikowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!