Racuchy drożdżowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Racuchy drożdżowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974660211.jpeg&w=3840&q=75)
Racuszki, które zawsze się udają, są pyszne i puszyste.
1
0 / 0
Racuszki, które zawsze się udają, są pyszne i puszyste.
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
3.50 szkl. mąka pszenna tortowa
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
1.25 łyżka cukier
2 łyżka margaryna zwykła
3 łyżka cukier puder
4 dag. drożdże
15 dag. tłuszcz
Przygotowanie
1
Cukier, sól, drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać mąkę oraz jaja i zarobić ciasto. Dodać stopioną margarynę lub olej i dobrze wyrobić.
2
Postawić w cieple do wyrośnięcia np. wstawić miskę z ciastem do gorącej wody.
3
Po wyrośnięciu formować racuszki metalową łyżką umaczana w gorącym tłuszczu i układać na patelni.
4
Smażyć na niedużym ogniu z obu stron na złoty kolor.
5
Posypać cukrem pudrem.