0

Składniki

3 Szklanki
mąka pszenna tortowa
2 Szklanki
mleko UHT 3,2%
0.5 Szklanki
cukier
2 Sztuki
jaja kurze całe
5 Łyżek
tłuszcz
5 Dekagramów
drożdże
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do miseczki wsypujemy mąkę pszenną, w garnuszku rozrabiamy drożdże wraz z niewielką ilością mleka i łyżką cukru.
  2. Odstawiamy do wyrośnięcia, wyrośnięte dodajemy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy sól, resztę cukru i mleka, wszystko razem mieszamy na gładką masę dodając rodzynki i smażymy na płytkim tłuszczu na złoty kolor z obu stron, posypujemy cukrem pudrem.

Opis

Na kolację i śniadanie.

Podobne przepisy

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Makiełki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makiełki

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Przepis
Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Piernik świąteczny

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik świąteczny

Pierniczki

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierniczki

Sernik

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Sernik

Faworki

Przepis
Średni Do 40 min
Faworki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!